www.afsca.be       FAVV - VOORLICHTINGS- EN BEGELEIDINGSCEL
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
FR NL



Startpagina > Een opleiding volgen
Een opleiding volgen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 09.06.2022

De voorlichtings- en begeleidingscel organiseert opleidingen en conferenties op locatie en online (webinar en e-learning). Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, moet je op voorhand inschrijven.

LET OP: deze opleidingen komen NIET in aanmerking als alternatief voor de administratieve boete. Meer info vind je hier.

Bekijk ons programma en schrijf je in!

Opleiding B2C : horeca, grootkeukens (rusthuizen, ziekenhuizen, scholen, kinderdagverblijven, gevangenissen,…), slagers, bakkers …
Netwerkevenement voor voedselbedeling






Bereid je voor op het bezoek van het FAVV met een gerust hart

Je maakt en verkoopt levensmiddelen. Je bent bijvoorbeeld bakker, slager, uitbater van een horecazaak…

Je start met je activiteit of je hebt onlangs je zaak geopend en de spelregels rond voedselveiligheid zijn je nog niet helemaal duidelijk? Hier zijn enkele sleutels tot succes!

Programma (1/2 dag)
  • Welke stappen moet ik ondernemen vóór de start
    • Aanvraag van registratie of toelating
    • Activiteitenlijsten en -fiches
  • Hoe bereid ik me voor op een FAVV-inspectie?
    • Toelatingsvoorwaarden
    • De checklists
    • Autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht
  • Hoe verloopt een controle?
    • Controlefrequenties
    • Controleresultaat
    • kostprijs

Interesse? Vergeet je dan zeker niet in te schrijven!
  • Dinsdag 31 mei om 13u te FAVV Gent: Zuiderpoort - Blok B 10de verd., Gaston Crommenlaan 6. – Inschrijving
  • Maandag 20 juni om 9u te FAVV Hasselt: CORDA Campus gebouw 5, Kempische Steenweg 297. – Inschrijving






Ik wil starten, wat moet ik doen voor het FAVV?

Je wenst een restaurant, kruidenier, traiteur,… te openen, dan is deze virtuele opleiding iets voor jou!
Onze expert zal je op een zeer praktische manier uitleggen welke stappen je moet ondernemen om je bij het FAVV aan te melden. Zo zal je makkelijk je activiteit terugvinden die bij je past.
Tijdens deze sessie krijg je de kans om vragen te stellen.
Na de sessie ontvang je een e-mail met links naar alle documenten die we je gepresenteerd hebben.

Interesse? De opleiding (inclusief vragen en antwoorden duurt ongeveer 2 uur):
  • De opleiding gaat door op 13/07/2022 om 10u00 – Inschrijving
  • De opleiding gaat door op 28/07/2022 om 10u00 – Inschrijving
Na jouw inschrijving zal je een bevestigingsmail ontvangen met een toegangscode.

Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.

Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.





Hoe en waarom temperaturen beheren?

Je bent restauranthouder, cateraar, kruidenier, slager, bakker, ... je kookt in een gemeenschapskeuken of een kinderopvang, dan is deze virtuele opleiding iets voor jou!
Onze expert zal je op een zeer praktische manier uitleggen wat de correcte bewaartemperaturen per categorie van voedingsmiddelen zijn.

Tijdens deze sessie zullen volgende onderwerpen aan bod komen:
  • De risico’s van een verkeerde bewaartemperatuur (microbiologisch gevaar)
  • Gebruik van het juiste meetinstrument: de thermometer
  • De temperaturen per voedselcategorie
  • Het respecteren van de koude en warme keten

Na de sessie ontvang je een e-mail met links naar alle documenten die we je gepresenteerd hebben.

Interesse? De opleiding gaat 2 uur door (inclusief vragen en antwoorden):

  • Geen datum beschikbaar momenteel.
Na jouw inschrijving zal je een bevestigingsmail ontvangen met een toegangscode.

Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.

Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.





Vervaldata

Je bent restauranthouder, cateraar, kruidenier, slager, bakker, ... je kookt in een gemeenschapskeuken of een kinderopvang, dan is deze virtuele opleiding iets voor jou!
Onze expert zal je uitleggen waarom het respecteren van vervaldata niet alleen belangrijk is voor de voedselveiligheid. Het helpt je ook om voedselverspilling te voorkomen

Tijdens deze sessie zullen volgende onderwerpen aan bod komen:
  • De twee soorten houdbaarheidsdata: THT en TGT
  • Hoe zit het met voedsel dat niet verpakt is of geen houdbaarheidsdatum heeft?
  • Enkele tips om voedselverspilling te voorkomen

Na de sessie ontvang je een e-mail met links naar alle documenten die we je gepresenteerd hebben.

Interesse? De opleiding gaat 1 uur 30 door (inclusief vragen en antwoorden):

  • De opleiding gaat door op 15/06/2022 om 10u00 – Inschrijving


Na jouw inschrijving zal je een bevestigingsmail ontvangen met een toegangscode.

Een camera en micro zijn erg belangrijk om deel te nemen. Zo kunnen we elkaar zien, met elkaar spreken en samen oefeningen maken.

Omdat verbinden soms wat tijd in beslag neemt, gelieve je een kwartier op voorhand aan te melden zodat de opleiding op tijd kan starten.





Netwerkevenement voor voedselbedeling

In samenwerking met Foodsavers (Westhoek)
Foodsavers haalt voedseloverschotten op bij verschillende supermarkten, dit via drie leerwerknemers, en verdeelt ze naar de voedselverdeelpunten in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide.
Ondertussen participeren ook de voedselverdeelpunten in Alveringem en Koekelare.
Foodsavers organiseert een netwerkmoment voor hun partners.

Programma:
Verwelkoming en voorstelling van de nieuwe projectmedewerker van Foodsavers Westhoek. Korte toelichting van het nieuwe Foodsaversproject en de doelstellingen.

Infosessie Voedselveiligheid door dhr. Koen De Roover (FAVV)
  • Geen datum beschikbaar momenteel
   
FAVV - Voorlichtings- en begeleidingscel
Administratief Centrum Kruidtuin, Food Safety Center, lokaal 08/120404
Kruidtuinlaan 55
B-1000 BRUSSEL