Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Voedselvergiftigingen > Voorkom voedselvergiftigingen

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Voorkom voedselvergiftigingen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 02.06.2014


Zomer !

De zomer, vakantie… iets waar we elk jaar naar uitkijken en tijd maken voor een reisje, een picknick, een zomerse BBQ, een buitenfeestje. Toch mogen we tijdens deze warmere dagen niet vergeten dat we veilig met onze voeding moeten blijven omgaan. Hoe leuk de zon ook is… zomertemperaturen kunnen nefast zijn voor ons eten.Picknick

Neem een koelbox met voldoende koelelementen. Voor drank neem je best een aparte koelbox mee omdat je deze meer opent dan die voor voeding, zo behoudt de koelbox beter zijn temperatuur. Zet de koelbox in een schaduwplaats, leg er eventueel nog dekentje met een bleke kleur bovenop.
Hoe laadt u de koelbox ?

Brood kan bij kamertemperatuur bewaard worden, maar beleg meestal niet. Beleg zoals hesp, paté, filet américain, tonijn- of kipsalade, rauwe groenten, … moeten bij de geschikte temperatuur (max. 4°C) bewaard worden. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten ook bij max. 4°C bewaard worden; charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren en rauwkost bij max. 7°C.

Zorg voor schone handen en proper gebruiksmateriaal. Momenteel bestaan er genoeg ontsmettings-gels of -doekjes die je kan meenemen op je picknick.BBQ

Hou de gerechten op lage temperatuur bij de voorbereiding: slaatjes, vlees- en visgerechten, marinades, sausjes… Breng ze slechts op het laatste moment naar de barbecue om te bakken. Daarvoor hou je ze in de koelkast (max. 4°C) of in een koelbox met voldoende koelelementen. Gemarineerd vlees bewaar je ook in de koelkast.

Eenmaal gebakken moeten vlees en vis zo vlug mogelijk opgegeten worden. Indien dit niet mogelijk is kunnen ze bewaard worden boven de 65 graden, of zo vlug mogelijk afgekoeld worden. Laat ze zeker niet buiten staan.

Slaatjes en sausjes worden best pas op tafel gezet als het vlees klaar is om opgediend te worden. Maak het barbecuerooster vooraf grondig schoon en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen. Let er daarom ook op dat vlees of vis nooit in direct contact komt met de vlammen. Leg het vlees of de vis pas op de barbecue zodra de vlammen zijn gedoofd en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt. Vang smeltend vet eventueel op in een aluminium schaaltje met een gegolfde bodem met gaatjes (verkrijgbaar in het warenhuis) om te vermijden dat het in contact komt met de gloeiende houtskool. Zorg dat het vlees en de vis altijd goed doorbakken zijn.

Wat koud is hou je koud (max 7°C) en wat warm is hou je warm (min. 60°C)

Meer info : BarbecuetipsBewaren

Geschilde of gesneden groenten en fruit t: max. 7°C
Vlees: max. 7°C
Gevogelte, gehakt en vis: max. 4°C
Diepvriesproducten: -18°C

Ontdooi nooit op kamertemperatuur maar wel in de koelkast of als het snel moet in de microgolfoven.


Tuinfeest

Hou warme gerechten warm (min. 60°C) met schotelwarmers en hou koude gerechten zo lang mogelijk koel in de koelkast (max. 4°C) en leg ijs/ijselementen onder de schotels. Laat bederfbare voedingswaren niet langer dan 2 uren in de gevaarlijke temperatuurszone of in de zon staan (tussen 5°C en 60°C). Dek de voedingswaren ook af zodat insecten geen kans krijgen om mee te eten van je lekkere buffet.


Winkelen op warme dagen

Neem een koelzak mee, liefst met een koelelement om bederfbare voedingsmiddelen (vers vlees, verse vis, eieren, groenten..) in te stoppen. Zorg ervoor dat de verpakking niet beschadigd is of bol staat en stop vlees niet bij je verse groentjes, dit om kruisbesmetting te vermijden. Je kan het vlees ook in een apart plastieken zakje steken. Als je naar de winkel gaat, ga dan ook zo snel mogelijk terug naar huis met je winkelwaar en stop alles zo snel mogelijk waar het hoort. Vriesproducten in de vriezer en bederfbare producten in de koelkast.

Temperatuur van de koelkast moet tussen de 1°C en de 5°C zijn en van de diepvriezer -18°C.

Bij warme temperaturen vermenigvuldigen bacteriën zich snel in het voedsel en neemt het gevaar voorvoedselvergiftiging toe.
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet