Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Persbericht van het FAVV naar aanleiding van de 17e ...
Persbericht van het FAVV naar aanleiding van de 17e Werelddag tegen Hondsdolheid (28/09/2023) Volg ons op X Volg ons op Facebook LinkedIn


Al 32 uitbraken met rabiës in Europa dit jaar, het FAVV herinnert nogmaals aan het belang om de gezondheidsregels strikt op te volgen

  Donderdag 28 september 2023 – Het FAVV herinnert dierenliefhebbers eraan dat hondsdolheid elk jaar nog steeds tienduizenden mensen en nog veel meer dieren doodt. Sinds 1 januari 2023 zijn maar liefst 32 uitbraken van hondsdolheid gemeld in Europa, voornamelijk in Roemenië en Moldavië.

Hondsdolheid is één van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Jaarlijks sterven tienduizenden mensen aan de ziekte. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier. In 99% van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond. 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar.

Wat we soms niet weten is dat hondsdolheid geen ver-van-ons-bed-show is, maar nog steeds aanwezig is op populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije waar al 126 uitbraken werden gemeld sinds 1 januari 2023.

Dankzij grote inspanningen is België sinds 2001 vrij van hondsdolheid. De vaccinatie tegen hondsdolheid is geen standaard verplichting in ons land, behalve voor wie zijn hond of kat meeneemt naar het buitenland. Wie zijn huisdier meeneemt op vakantie is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Ja, zelfs voor een kort tripje naar bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland. Dat geldt ook voor alle honden en katten die worden meegebracht vanuit het buitenland naar België.


Hondsdolheid, een sluimerende… maar vooral FATALE ziekte

Het kan 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont, MAAR twee weken voordat deze symptomen verschijnen, kan het dier al wel andere dieren of mensen besmetten. Eens de symptomen van hondsdolheid verschijnen – verhoogde speekselproductie, agressief gedrag, verlamming, koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust – is de ziekte niet meer te genezen. Een besmetting met de ziekte loopt dus helaas altijd dodelijk af.

Wie naar het buitenland trekt met zijn huisdieren, moet ze dus eerst tijdig laten vaccineren. Omgekeerd moet ook iedereen die een hond of kat meebrengt naar België het dier eerst laten vaccineren. Indien het dier niet correct gevaccineerd werd, kan het simpelweg geweigerd worden aan de grens. Bij vermoeden van besmetting heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen.


Het FAVV strijdt tegen hondsdolheid

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde dierenziekten, waaronder rabiës.

Het FAVV is actief betrokken bij de strijd tegen hondsdolheid en bij de sensibilisering van dierenliefhebbers. In april 2023 verscheen het onderwerp in De Federale Minuut, het filmpje werd uitgezonden via 4 zenders op de Belgische televisie.

Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV hand in hand om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (bijvoorbeeld: dieren aankopen via internet, de terugkomst van vakantie met een nieuwe pup, ...).


Wat zijn de voorwaarden om met een huisdier te mogen reizen?

Ik wil mijn dier meenemen naar een land binnen de EU Vous souhaitez emporter votre animal en dehors de l’UE
Reguliere voorwaarden gelden:
- identificatie met microchip (transponder)
- in het bezit van een geldig identificatiedocument (Europees paspoort)
- correcte vaccinatie tegen hondsdolheid

Daarnaast een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis bij reizen naar Noord-Ierland, Ierland, Finland en Malta.
Afhankelijk van de bestemming:
- vaccinatiecertificaat opgesteld door een erkende dierenarts
- een gezondheidscertificaat opgesteld en/of ondertekend door het FAVV kan vereist door het land van bestemming worden
- een serologische test (bloedanalyse) om na te gaan of de vaccinatie efficiënt werd uitgevoerd, kan vereist zijn door het land van bestemming

Ik wil een dier binnenbrengen in België vanuit een land binnen de EU OF ik wil mijn eigen dier terug meebrengen naar België na een reis binnen de EU Ik wil een dier binnenbrengen in België vanuit een land buiten de EU OF ik wil mijn eigen dier terug meebrengen naar België na een reis in een land buiten de EU
Reguliere voorwaarden gelden:
- identificatie met microchip (transponder)
- in het bezit van een geldig identificatiedocument (Europees paspoort)
- correcte vaccinatie tegen hondsdolheid
Het dier moet altijd geïdentificeerd zijn (met transponder), geldig gevaccineerd tegen rabiës en vergezeld gaan van een EU paspoort of een gezondheidscertificaat (afhankelijk van het geval).
Voor een heel aantal landen komt daar nog de vereiste van een titerbepaling (serologische test bovenop. Dit bloedonderzoek gaat na of de vaccinatie effectief heeft gewerkt en het dier dus voldoende beschermd is.
- Indien de bloedafname voor de test gebeurt in de EU, voor het vertrek naar het derde land: testresultaat onmiddellijk geldig om te reizen van en naar de EU (geen wachtperiode; dient opgenomen te zijn in het paspoort)
- Indien de bloedafname voor de test gebeurt in het derde land: reizen naar de EU pas toegestaan vanaf 3 maanden na de datum van bloedafname.


David Clarinval, minister van Landbouw, steunt deze aanbevelingen: "Hondsdolheid blijft een zeer gevaarlijke ziekte, het is één van de meest dodelijke virussen ter wereld is. Dankzij de grote inspanningen in het verleden en een grote bewustwording van het publiek is ons land sinds 2001 vrij van hondsdolheid. We mogen dus geen enkel risico nemen, noch voor onze dieren, noch voor onze bevolking. Ik moedig alle burgers aan om de gezondheidsvereisten strikt na te leven.


Meer informatie over hondsdolheid:
https://www.favv-afsca.be/dierengezondheid/rabies/

Video “U wilt uw huisdier beschermen tegen hondsdolheid? Wij ook.”:
https://www.favv-afsca.be/consumenten/videos/hondsdolheid.asp  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 28.09.2023    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet