Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > FAVV controleert het transport op diervoeders: 97% van ...
Persbericht (27/07/2023) Volg ons op X Volg ons op Facebook LinkedIn


FAVV controleert het transport op diervoeders: 97% van de controles blijkt conform!

  Eind mei voerde het FAVV inspecties uit op vrachtwagens die diervoeders transporteren. Deze controles gebeurden zowel tijdens het wegtransport als in de bedrijven zelf tijdens de levering of het inladen. In totaal werden 195 controles uitgevoerd. Bij slechts zes controles werden inbreuken vastgesteld, waarvoor telkens een waarschuwing werd uitgeschreven.

De actie vond plaats in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, Waals-Brabant, Namen, Henegouwen en Luik. Tijdens de inspecties werden de vrachtwagens en ondernemingen (losplaats) gecontroleerd op de belangrijkste eisen met betrekking tot hygiëne, uitrusting, onderhoud en temperaturen. Daarnaast werd ook de vervoersdocumenten gecontroleerd en werd de inhoud van het transport (de voeders) van naderbij bekeken, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van insecten.In totaal werden zes waarschuwingen uitgeschreven. De voornaamste niet-conformiteiten die werden vastgesteld hadden betrekking op de hygiëne van het vervoermiddel zelf of bij de losplaats (bv. stofophoping, aankoeking van diervoeders, vuil aan de binnenwanden van het voertuig, …), de identificatie van de vrachtwagen of het ontbreken van de nodige vervoersdocumenten. Bij één partij werden ook insecten aangetroffen.

Wegcontroles het hele jaar door
De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op diervoeders en het transport ervan. In 2022 werden tijdens dergelijke wegcontroles maar liefst 2000 inspecties uitgevoerd op transport (zowel van levensmiddelen, diervoeders en levende dieren). 90,1% bleek gunstig. Bij de inspecties op diervoerders bleek 95,1% gunstig. Lees meer over de controleresultaten van 2022 in ons nieuw jaarverslag.

  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 27.07.2023    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet