Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > De koude gebruiken om je diepvries of koelkast schoon...
Persbericht (15/12/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


De koude gebruiken om je diepvries of koelkast schoon te maken? Hierop moet je letten!

  Het is al enkele dagen koud in ons land. Een koude dag kan de ideale gelegenheid zijn om je diepvries en frigo een grondige schoonmaakbeurt te geven. Je kan namelijk profiteren van de vriestemperaturen om je voedingsmiddelen buiten te bewaren terwijl jij aan de slag gaat met spons en water. Dit is perfect mogelijk op voorwaarde dat je de tijd goed in de gaten houdt. Wij leggen je graag uit waarom én geven je tips om dit op een voedselveilige manier aan te pakken.


Waarom mogen voedingsmiddelen niet te warm bewaard worden, zelfs niet voor eventjes?

De koude in onze diepvries en frigo heeft een belangrijke functie voor het bewaren van ons voedsel. Koude zorgt er namelijk voor dat de bacteriën die mogelijk in onze voeding aanwezig zijn worden ‘verdoofd’ en dus niet kunnen vermenigvuldigen. Op kamertemperatuur daarentegen verdubbelen bacteriën maar liefst elke 20 minuten! Een temperatuur lager dan 4°C blokkeert deze vermenigvuldiging voor de meeste bacteriën. Je mag voeding dus even uit deze koude halen maar weet wel dat bij elke onderbreking van de koudeketen, de bacteriën terug wakker worden en zich opnieuw ontwikkelen. Voeding kan dan zo ongeschikt worden om nog opgegeten te worden omdat het bedorven is of omdat je er ziek van kan worden.


Ik geef mijn diepvries een schoonmaakbeurt!

Het is aangeraden om je diepvries om de 6 maanden een schoonmaakbeurt te geven, omdat ingevroren producten niet langer dan 3 tot 6 maanden kunnen bewaard worden. Het is dan ook meteen de uitgelezen kans om na te gaan hoelang levensmiddelen al in je diepvries zitten.

In je diepvries ligt de temperatuur onder de -18°C. Als je wilt profiteren van de koudegolf, doe je dit op dagen dat de temperatuur minstens onder het vriespunt daalt. Diepvriesproducten mogen namelijk zeker niet ontdooien in de tijd dat ze buiten worden bewaard. Na de schoonmaakbeurt moet je nagaan of de ingevroren producten binnenin nog bevroren (hard) zijn voor je ze terug in de diepvriezer mag stoppen. Indien ze toch (gedeeltelijk) ontdooid zijn dan moeten ze volledig worden ontdooid en zo snel mogelijk worden bereid (verhit) of opgegeten.

Zo ga je te werk:
  • Leg diepvriesproducten enkel buiten wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt, zodat ze niet (snel) ontdooien
  • Maak gebruik van koelelementen zodat de koude bewaard blijft
  • Hou de tijd in de gaten, je kan ingevroren producten niet uren uit de diepvries houden
  • Na het schoonmaken van je diepvries kijk je of de voeding binnenin nog hard is
  • Diepvriesproducten die toch tekenen van ontdooiing vertonen moet je verder ontdooien, bereiden (verhitten) en opeten


Ik geef mijn frigo een schoonmaakbeurt!

De temperatuur van je koelkast wordt het best ingesteld op 4°C, op die manier is het geen groot probleem dat de temperatuur even schommelt bij het openen van de deur. Bij koelkastproducten, is het principe dus omgekeerd en moet je er net op letten dat de producten niet bevroren raken. Is dit toch het geval, dan moet je de voeding terug ontdooien (via de microgolfoven, in de koelkast of onder stromend koud water), het smeltwater afvoeren en (indien van toepassing) goed verhitten voor consumptie.

Zo ga je te werk:
  • Leg de voeding uit je koelkast enkel buiten wanneer de temperatuur lager dan 4°C is, zeker wanneer het om risicovolle producten gaat zoals vlees en vis
  • Koelkastproducten die toch teveel opgewarmd zijn, moet je afhankelijk van het product snel verhitten, opeten of vernietigen
  • Koelkastproducten die bevroren raken moet je ontdooien, het smeltwater afvoeren, goed verhitten en opeten
  • Last but not least, maak gebruik van koelelementen als je die hebt, zodat de koude bewaard blijft


Producten buiten bewaren? Ja, maar…

Wanneer je producten tijdelijk buiten in de vrieskou legt moet je er uiteraard voor zorgen dat dit op een hygiënische manier verloopt. Plaats de voeding in propere bakken zodat ze niet rechtstreeks op de grond, gras of tuintafel staan. Stapel de producten in de schaduw en zeker niet in directe zonneschijn. Zorg er tenslotte ook voor dat de levensmiddelen afgedekt zijn. Op die manier bescherm je je voeding niet alleen tegen ongedierte en insecten, vogels, katten maar ook andere ongewenste bezoekers, zoals… een hongerige buurman ;-)



  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.12.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet