Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > 5 tips van het FAVV om voedselverspilling tegen te gaan
Persbericht (26/09/2022) Volg ons op X Volg ons op Facebook LinkedIn


5 tips van het FAVV om voedselverspilling tegen te gaan

 

Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) (1) verspilt de Belg gemiddeld 345 kilogram voedsel per jaar.  België zou zelfs de op één na grootste verspiller van Europa zijn.

Enkele dagen voor de Internationale dag tegen voedselverspilling op 29 september, deelt het FAVV 5 zeer nuttige tips om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen ... en dit op een voedselveilige manier!

 

Anti-voedselverspilling tip #1 “Te gebruiken tot” of “Ten minste houdbaar tot”: Maak het onderscheid!


Wist je dat er twee soorten vervaldata bestaan?


Enerzijds zijn er producten met een uiterste consumptiedatum (TGT of “te gebruiken tot...”). Het gaat meestal om gevoelige producten die snel bederven (vlees, charcuterie, vis,...). Bij deze producten moet je de datum die vermeld is op de verpakking respecteren. Consumeer deze voedingsmiddelen dus niet meer zodra de datum verstreken is!  Vooral als je een zwakker immuunsysteem hebt (bejaarden, zwangere vrouwen, zeer jonge kinderen,...).

Anderzijds zijn er producten die een datum van minimale houdbaarheid hebben (THT of “ten minste houdbaar tot”). Deze vermelding is over het algemeen voorbehouden voor droge producten (bloem, koekjes,...), of voor voeding in conserven bijvoorbeeld.

Goed nieuws wanneer je voedselverspilling wilt voorkomen!  Een THT-datum op een verpakking betekent dat je het product na deze datum nog veilig kan consumeren! Let er wel op dat de producten op een correcte manier zijn bewaard en de verpakking niet beschadigd is. Ook al slaat je chocolade misschien een beetje wit uit, of hebben frisdranken wat minder bubbels ... dit betekent niet dat je ze moet weggooien. Twijfel je? Doe de kijk-ruik-proef test!

Anti-voedselverspilling tip #2 Doe je boodschappen met herbruikbare verpakkingen!

In de strijd tegen voedselverspilling maken kleine handelingen het verschil! Door voor producten in bulk te kiezen, verminder je niet alleen drastisch het aantal afzonderlijke verpakkingen, maar koop je bovendien enkel de hoeveelheden die je écht nodig hebt.  Overtuigd?  Gebruik je eigen verpakking in alle veiligheid! 

De verpakking moet: 

  • proper zijn (de verkoper kan je verpakking altijd weigeren indien deze niet proper is),
  • geschikt zijn om voeding in te verpakken. Om zeker te zijn dat je verpakking geschikt is, check je best even de aanwezigheid van dit herkenbaar logo: het officiële labeltje met een vork en een glas.

Anti-voedselverspilling tip #3 Verlepte groenten en fruit? Geef ze een nieuw leven! 

Heb je geen zin om je tanden in die verlepte appel te zetten?  Zijn de laatste wortelen die zijn achtergebleven in de groentelade te zacht?  Gooi ze niet weg ! Ze kunnen perfect op een andere manier worden geconsumeerd !  In compote, in soep,... het volstaat om de slechte stukken van de groenten en fruit weg te snijden! 

Wees echter voorzichtig met schimmel! Bij groenten en fruit die veel water bevatten, kan schimmel aanwezig zijn onder de schil.  Gebruik ze niet meer wanneer ze beschimmeld zijn. 

Vastere groenten en fruit bevatten minder water, waardoor de schimmel niet diep kan doordringen. Zelfs als je schimmelplekken aantreft kunnen de groenten en fruit nog worden opgegeten, op voorwaarde dat je 2-3 cm rondom de schimmel wegsnijdt.

Reinig je mes grondig als het in contact is geweest met schimmel om zo de contaminatie van andere voedingsmiddelen te voorkomen! 

Anti-voedselverspilling tip #4 Een goed geordende koelkast = bye bye vergeten voedingsmiddelen!

Enerzijds geeft een goed geordende - en propere - koelkast een duidelijk overzicht van de inhoud en anderzijds laat dit een betere bewaring van het voedsel toe.  Iedere zone in de koelkast heeft een andere temperatuur en ieder voedingsmiddel heeft zijn plaats in één van deze zones: 

  • De bovenste zone (4-6°C) is bestemd voor restjes, geopende bokalen, soep, room, gebak en kazen.
  • De onderste zone (0-4°C) is dan weer bestemd voor fijne vleeswaren, verpakt vlees en vis.
  • Logischerwijs is de groente- en fruitlade (4-6°C) de plaats om groenten en fruit te bewaren. 
  • Ten slotte, is de deur van de koelkast bestemd voor drankflessen, kaas, sauzen en melk.

 

Anti-voedselverspilling tip #5 Restjes op een goede manier bewaren om verspilling tegen te gaan

Alles begint met één gouden regel: laat overschotjes na de maaltijd niet lang op tafel staan. Bij voorkeur plaats je ze onmiddellijk in de koelkast (wacht tot het eten niet meer dampt) in afgesloten doosjes en op de juiste temperatuur (tussen de 1 en 4°C). Bij twijfel gooi je restjes beter weg om geen enkel risico te lopen.

De bewaartijd van restjes hangt af van het type voeding:

  • Bereide groenten kun je makkelijk drie tot vier dagen bewaren.
  • Bereide vis blijft twee dagen goed in een afgesloten doos.
  • Bereide vleeswaren die goed verpakt zijn, blijven meestal twee tot drie dagen goed in een afgesloten doos.
  •  Eten in conservenblikken kan je ook bewaren op voorwaarde dat je ze in een propere opbergdoos bewaart en niet het blik in de koelkast plaatst.

Opgelet: voeding die al eens werd ontdooid kan niet opnieuw worden ingevroren! Deze voeding zal meer bacteriën bevatten die zich opnieuw beginnen ontwikkelen wanneer het opnieuw wordt ontdooid.

Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV: “De strijd tegen voedselverspilling is belangrijk en ook kleine gebaren kunnen het verschil maken. We mogen echter de voedselveiligheid niet uit het oog verliezen: aan de hand van deze 5 belangrijke tips die het hele jaar door kunnen worden toegepast, kunnen we voedselveiligheid en de strijd tegen voedselverspilling perfect combineren.”

Deze tips zijn de hele week beschikbaar op de sociale netwerken van het FAVV (@Voedselagentschap op Facebook, @FAVV_Consument op Twitter).

(1) https://www.europarl.europa.eu/news/fr/headlines/society/20170505STO73528/infographie-les-chiffres-du-gaspillage-alimentaire-dans-l-union-europeenne


  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 26.09.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet