Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Terug naar school: Neem samen met het FAVV een ...
Persbericht (25/08/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Terug naar school: Neem samen met het FAVV een start in alle voedselveiligheid

  De aankoop van nieuw schoolmateriaal, het hernieuwen van de abonnementen voor het openbaar vervoer, de inschrijvingen van buitenschoolse activiteiten, … de to-dolijst aan de vooravond van het nieuwe schooljaar is best lang. Ook wordt het stilaan tijd om na te denken over hoe je kinderen hun lunchpauzes zullen doorbrengen en welke tussendoortjes ze zullen meekrijgen. Het FAVV staat aan je zijde met enkele belangrijke tips!

In sommige scholen is het mogelijk om een warme maaltijd te nuttigen of broodjes te bestellen in het schoolrestaurant. Deze maaltijden worden ofwel met veel zorg in de keuken van de school bereid of worden door een traiteur geleverd.


Als je ervoor kiest om je kind in te schrijven voor de schoolmaaltijden…

…is het belangrijk om de school op de hoogte te brengen indien je kind een voedselallergie of -intolerantie heeft.

Zelfs indien je de school hierover de voorgaande jaren al hebt ingelicht, is een kleine reminder aangeraden. De medewerkers die instaan voor de maaltijden kennen de ingrediëntenlijst en weten dus of één van de 14 allergenen aanwezig zijn in een bepaald gerecht.


Indien je kiest voor een huisbereide lunch (boterhammen of salades)…

… wees je er dan van bewust dat een brooddoos die op kamertemperatuur wordt bewaard, een broeihaard kan zijn voor bacteriën. Zeker wanneer het buiten warm weer is, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Sommige voedingsproducten zijn namelijk gevoeliger aan hogere temperaturen en kunnen in het ergste geval zorgen voor een voedselvergiftiging.

Boterhammen of salades met americain, hesp, tonijn, garnalen, rauwe groenten,… worden best in de koelkast bewaard (met een maximumtemperatuur van 7°C) tot aan de lunchpauze. Vergeet zeker niet om de brooddoos te labelen met de naam van je kind en de datum. Op die manier kan men een oogje in het zeil houden zodat er geen broodtrommels achterblijven en bederven in de koelkast. Het FAVV raadt de scholen dan ook aan om waar mogelijk een koelkast te voorzien voor de lunchpakketten van de leerlingen.

Niet alle scholen hebben de mogelijkheid om een koelkast ter beschikking te stellen. In dat geval kan een koeltas met koelelementen een oplossing zijn. Je kan ook wat ijsblokjes in een zakje bij de brooddoos stoppen zodat de maaltijd koel blijft.

Als je niet beschikt over bovenstaande mogelijkheden, raden we je aan om voor ander beleg te kiezen dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen. Voorbeelden zijn hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur of honing,…

Gebruik steeds verse producten die correct werden bewaard. Het klinkt vanzelfsprekend maar gebruik geen voedingsproducten waarvan de houdbaarheidsdatum (TGT, “te gebruiken tot”) is overschreden. Denk ook aan de juiste hygiënepraktijken tijdens het klaarmaken van de lunch, zoals het regelmatig wassen van de handen en het reinigen van messen en plankjes.

Tenslotte, kijk elke avond na of de brooddoos van je kind niet is blijven zitten in de boekentas of rugzak. Sommige brooddozen zijn geschikt voor de vaatwasser, andere was je grondig uit met een warm sopje. Vergeet ook niet om regelmatig de drinkfles eens uit te spoelen.


Ondersteuning en controle door het FAVV

Wanneer maaltijden op school worden aangeboden en/of ter plaatse klaargemaakt, moet de school gekend zijn bij het FAVV. Op die manier kan het FAVV reageren wanneer zich een incident zou voordoen, of dit probleem zich nu op het niveau van het schoolrestaurant bevindt of ergens anders in de voedselketen (bv. bij de leverancier). Een schoolrestaurant wordt om de 2 tot 4 jaar gecontroleerd door het FAVV, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. In 2021 voerde het FAVV 1.505 controles uit bij schoolkeukens, maar liefst 84,5% kreeg een “grote onderscheiding”!

Naast deze controles speelt het FAVV ook een belangrijke rol op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering rond gezondheidsrisico’s. We geven gratis opleidingen aan medewerkers van grootkeukens over veiligheid, hygiëne, etikettering, traceerbaarheid en allergenen.  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 25.08.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet