Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Koop jij soms voeding of voedingssupplementen online?...
Persbericht (26/11/2021) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Koop jij soms voeding of voedingssupplementen online? Met deze tips van het FAVV zorg je voor een veilige aankoop!

 

Meer en meer consumenten vinden via de computer de weg naar hun favoriete producten. De online verkoop heeft, mede dankzij de coronacrisis, een enorme boost gekregen. Denk maar aan het grote aanbod op webshops of verschillende Facebookpagina’s waar je levensmiddelen en voedingssupplementen kan aankopen. Van zodra je je als consument op het web begeeft is het belangrijk om op je hoede te zijn. Want hoe eenvoudiger het wordt om producten van over de hele wereld te bestellen en binnen een aantal dagen in je brievenbus te ontvangen, des te eenvoudiger het wordt voor fraudeurs om producten te verkopen die misleidend of zelfs verboden zijn.


In België zorgt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ervoor dat ook online verkopers zich aan de spelregels houden. Een gespecialiseerde cel schuimt het web af en onderzoekt verschillende websites en onlinewinkels die voedingsmiddelen en voedingssupplementen aanbieden. In 2020 hebben we 251 dossiers geopend en behandeld in dit kader!

In 2020, ontdekte het Agentschap verschillende websites en onlinewinkels die voedingssupplementen en andere producten aanbieden die beweren te beschermen tegen Covid-19. Als gevolg werden 39 dossiers geopend door het FAVV: 21 dossiers voor Belgische ondernemingen en 18 dossiers voor buitenlandse websites.


Een aantal voorbeelden van onderschepte voedingssupplementen.

Deze acties zijn belangrijk: bepaalde producten kunnen namelijk de gezondheid schaden en bovendien betekent de illegale verkoop van producten een oneerlijke concurrentie tegenover bedrijven die zich wel aan de regels houden.


Wat kan je zelf doen als consument?

De controleurs van het FAVV doen hun uiterste best om de online markt veilig te houden, maar het is uiteraard onmogelijk om het hele internet uit te spitten. Daarom is het als consument ook belangrijk om niet zomaar alle online verkopers te vertrouwen. Onderstaande tips helpen je om een betrouwbaar bedrijf te herkennen.

1. Een betrouwbaar bedrijf levert enkel toegestane producten in België
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om producten van de andere kant van de wereld te laten leveren bij je thuis. Maar let op met buitenlandse websites. Sommige producten die in het buitenland wel mogen worden verkocht, zijn niet altijd toegelaten in Europa of België. Informeer dus of een product enkel stoffen bevat die hier in België toegelaten zijn. De kans bestaat namelijk dat je pakketje aan de Europese grens wordt tegengehouden en in beslag wordt genomen.

Voedingssupplementen die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt moeten gekend zijn bij de Belgische overheid. Als consument kan je via deze pagina van de FOD Volksgezondheid toegang krijgen tot de lijst van voedingssupplementen die in België zo’n notificatienummer hebben gekregen

2. Een betrouwbaar bedrijf belooft geen wondermiddel
Opgelet met wondermiddeltjes. Indien je in de beschrijving leest dat het product een effect heeft dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Voedingssupplementen kunnen geen ziektes genezen en/of voorkomen. Medische claims, zoals antiviraal, antibacterieel, preventie van kanker,… zijn dan ook verboden.


Foto van een onderschept product - kruidenmengsel voor het maken van thee: de onderstreepte tekst
'Recommended by the Beijing Administration of Traditional Chinese Medicine for the prevention of COVID-19’ is een duidelijke link naar de huidige pandemie.

Bovendien worden soms valse artsen of medische specialisten ingeschakeld om het product aan te bevelen. De artsen in kwestie worden echter vaak door het bedrijf zelf verzonnen. De gouden regel blijft: wanneer je een voedingssupplement wenst te gebruiken, vraag dan advies aan je huisarts of je apotheker. Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk een wisselwerking hebben in combinatie met geneesmiddelen.

3. Een betrouwbaar bedrijf geeft je de juiste informatie over een product
Het spreekt voor zich dat je op het etiket van een product de juiste informatie over de samenstelling en de gebruiksinstructies moet kunnen lezen. Maar nog voor je het product in handen hebt, moet deze informatie terug te vinden zijn in de beschrijving van het product op de website. Denk maar aan de lijst van ingrediënten, de allergenen, de vermelding "voedingssupplement", de verplichte waarschuwingen, ...

4. Een betrouwbaar bedrijf krijgt (betrouwbare) reviews
Reviews van de klanten kunnen voor jou als consument interessante informatie opleveren. Maar let op, sommige bedrijven deinzen er niet voor terug om zelf reviews te schrijven voor hun producten. Valse reviews zijn vaak makkelijk te herkennen, omdat ze het product letterlijk de hemel in prijzen. Nogmaals, als iets te goed is om waar te zijn… dan is het dat waarschijnlijk ook.

5. Een betrouwbaar bedrijf vertelt graag over zichzelf
Een bedrijf dat zich aan de regels van de online verkoop houdt zal altijd voldoende informatie over zijn bedrijf weergeven op zijn webshop of Facebookpagina. Online verkoper die een website beheren moeten een aantal zaken verplicht weergeven. Denk maar aan de naam en adres van het bedrijf, de contactgegevens, het ondernemingsnummer,…. De FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop.

Mist de meest essentiële en voor de hand liggende informatie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een onbetrouwbare website.

6. Een betrouwbaar bedrijf is bereikbaar
Wanneer je als consument moeilijk contactgegevens kan terugvinden van de verkoper gaat er best een belletje rinkelen. Vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals Messenger of Whatsapp. Ook wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid.


Zit je met vragen over de veiligheid van een product of heb je een onbetrouwbaar levensmiddel teruggevonden op internet?

Het FAVV heeft een meldpunt voor de consument dat voor je klaar staat. Er zijn verschillende manieren om ons te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier. Daarnaast kan je ons ook telefonisch bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.
  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 26.11.2021    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet