Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Werelddag tegen Hondsdolheid
Gezamenlijk persbericht van het FAVV en Sciensano (28/09/2020) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


 


Werelddag tegen Hondsdolheid: Reizen met een gevaccineerd dier voorkomt deze ziekte die jaarlijks nog steeds tienduizenden mensen doodt.

  Op de Werelddag tegen Hondsdolheid herinneren het FAVV en Sciensano dierenliefhebbers eraan dat hondsdolheid elk jaar nog steeds tienduizenden mensen doodt. Het vaccineren van je huisdier blijft de beste preventie! En ook al is het rabiësvaccin essentieel voor het reizen met je huisdier, er zijn ook nog andere gezondheidsregels die je moet volgen om met een gerust hart te kunnen reizen. Enkele maanden voor Brexit brengt het FAVV deze regels onder de aandacht bij reizigers die een verblijf in het Verenigd Koninkrijk met hun huisdier plannen.

De Werelddag tegen Hondsdolheid herinnert ons eraan dat hondsdolheid het dodelijkste virus is dat we kennen en dat we daarom geen risico's mogen nemen.
Hoewel hondsdolheid volledig te voorkomen is, sterven er nog steeds tienduizenden mensen per jaar aan de ziekte, vooral in Afrika en Azië. In de meeste gevallen raken slachtoffers besmet door hondenbeten. 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar.

Volgens de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) is de massale vaccinatie van honden in risicogebieden de meest kosteneffectieve en doeltreffende oplossing op lange termijn. Dit laat toe om de cyclus van overdracht van het virus van hond op mens te doorbreken. Het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat tegen 2030 geen enkel dodelijk slachtoffer meer valt ten gevolge van hondsdolheid.

Steven Van Gucht (hoofd van het Belgisch Nationaal Referentielabo voor Rabiës): dankzij de inspanningen die werden geleverd in het verleden is België sinds 2001 vrij van hondsdolheid. Sinds 2016 is de vaccinatie tegen hondsdolheid geen standaard verplichting meer in ons land, behalve voor degene die zijn/haar hond of kat meeneemt naar het buitenland. Ook iedereen die een hond of kat meebrengt naar België is verplicht het dier eerst te laten vaccineren. Het is zeer belangrijk om dit na te leven, hondsdolheid doodt namelijk zowel mensen als dieren. We mogen dus geen enkel risico nemen!

Wat zijn de voorschriften om met een huisdier te mogen reizen?

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is eveneens verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierziekten. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV samen om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkeer van vakantie met een puppy of kitten, …).

Om met een huisdier te mogen reizen binnen Europa, moet het dier:

• Gechipt zijn met een microchip, zodat het kan worden geïdentificeerd.
• over een Europees paspoort beschikken
• gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (wat pas is toegestaan vanaf de leeftijd van 12 weken).

Om te reizen met uw huisdier buiten de Europese Unie, moet het dier:

• Gechipt zijn met een microchip, zodat het kan worden geïdentificeerd.
• in het bezit zijn van de nodige gezondheidsdocumenten (in functie van het land van herkomst)
• gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid
• Al naargelang het land van oorsprong is een bloedtest vereist en moet een wachttijd van 30 dagen (in functie van het land van herkomst) worden nageleefd.

Indien je huisdier niet correct werd gevaccineerd, kan het simpelweg worden geweigerd om (terug) binnen te mogen in ons land. Bij vermoeden van besmetting met hondsdolheid heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen omdat het risico voor de volksgezondheid te groot is. In 2019 heeft het FAVV in meer dan 95% van de illegaal ingevoerde katten en honden een positieve uitkomst gevonden. Meer bepaald heeft het Agentschap voor 205 van de 215 illegaal ingevoerde dieren euthanasie kunnen voorkomen.

Wat gebeurt er na de Brexit?

Na de Brexit, en vooral indien er sprake is van een Brexit zonder akkoord, zal het voor Europese burgers misschien niet meer zo gemakkelijk zijn om met hun huisdier te reizen naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk. Reizigers zullen zich moeten houden aan de respectievelijke gezondheidsregels die voorzien zijn wanneer de dieren de Europese Unie binnenkomen. De douane en het FAVV zullen invoercontroles uitvoeren op deze huisdieren.

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode die werd voorzien in de Brexit-overeenkomsten. Huisdiereigenaren doen er daarom goed aan om zich ruim van tevoren te informeren over de voorwaarden die verplicht zijn om zonder zorgen met hun huisdier naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk te reizen (http://www.afsca.be/brexit/nl/dier/)

Hondsdolheid, een sluimerende ziekte

Het kan 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont. Twee weken voordat deze symptomen verschijnen, kan het dier wel al andere dieren of mensen besmet hebben. Bovendien bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden opgespoord bij levende dieren.

Daarom:

• vermijd contact met huisdieren en wilde dieren in landen waar hondsdolheid nog voorkomt
• breng dieren uit een ander Europees land enkel mee als ze gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en als je hun achtergrond kent
• breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij ze voldoen aan alle voorwaarden voor invoer
• denk eraan dat het tot 6 maanden kan duren vooraleer hondsdolheid bij een besmet dier zichtbaar wordt. Al die tijd kan het dier er gezond uitzien maar kan het toch andere dieren en mensen besmetten!

Meer informatie over hondsdolheid:
http://www.afsca.be/dierengezondheid/rabies/  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 30.09.2020    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet