Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands Duits
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Coronavirus: enkele praktische tips om je zaak op een voedselveilige manier opnieuw op te starten


  De horecasector heeft er opnieuw een uitzonderlijke en moeilijke periode opzitten maar het moment is bijna aangebroken om opnieuw op te starten. Het FAVV zet 5 belangrijke principes op een rijtje die je helpen om dit op een voedselveilige manier te doen. Een uitgebreidere opfrissing nodig? Neem dan zeker deel aan onze – gratis – online opleidingen!

Iedereen kijkt uit naar de gedeeltelijke heropening van de horeca, die zal plaatsvinden op 8 mei. Stilaan wordt het tijd om na te denken over welke menu je op tafel zal toveren bij deze heropening, op welke manier je de tafels op het terras zult schikken en om de keukenapparaten terug aan te sluiten. Het spreekt voor zich dat er meer dan ooit voldoende aandacht moet worden besteed aan goede hygiënepraktijken in de keuken. Naast de voor de hand liggende principes die je zeker en vast al kent en toepast, nodigt het FAVV je uit om ook deze 5 punten te controleren zodat de keuken klaar is en je de klanten opnieuw kan ontvangen.Een propere keuken

Het feit dat de keuken momenteel nog niet terug op volle krachten draait, geeft je de kans om ze te voorzien van een grondige en volledige schoonmaakbeurt. Vergeet daarbij ook niet om het werkblad, de kranen, het keukengerei en alle apparaten onder handen te nemen. Schoonmaken met een reinigingsmiddel en heet water kan hierbij al zeer effectief zijn en voor sommige zaken kan ook het gebruik van een ontsmettingsmiddel nodig zijn. Gebruik in dat geval enkel een product dat is toegelaten door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op. Vergeet niet dat het vaak beter is om op een goede manier te reinigen, dan om een ontsmettingsmiddel op een verkeerde manier te gebruiken.

Hoe dan ook, het spreekt voor zich dat reinigen en ontsmetten in de buurt van onverpakte levensmiddelen uitgesloten is.

Meer informatie:
Volledige lijst van toegelaten biociden (FOD Volksgezondheid)
Quick Start Fiche Onderhoud, reiniging en desinfectie (PDF)

Leidingwater voorziet ons van veilig drinkwater van goede kwaliteit, maar wanneer de kranen al een aantal maanden niet meer open hebben gestaan is het belangrijk om het stilstaande water te verwijderen. Laat daarom het water een aantal minuten stromen en reinig de kranen zorgvuldig, zorg ook voor een goed onderhoud van je toestellen (zoals de boiler, waterontharder, ...).Goed werkende toestellen

Omdat sommige keukenapparaten misschien al een tijdje stil liggen controleer je best voor de heropstart of ze nog goed werken. Vergeet daarbij niet de meettoestellen (thermometer, weegschaal, ...) na te kijken, misschien moeten ze opnieuw worden ingesteld of zijn ze zelfs aan vervanging toe.

Na een grondige reinigingsbeurt en een eventuele ontsmetting, kan de koelkast of koelruimte terug gebruikt worden. Wacht tot de vereiste temperaturen zijn bereikt voordat je ze aanvult met etenswaren.

Meer informatie:
Quick Start Fiche uitrusting (PDF)
Quick Start Fiche Nazicht van de meettoestellen (PDF)
Quick Start FicheTemperatuur koud en diepgevroren producten (PDF)
Quick Start Fiche Temperaturen (PDF)Een goed beheer van je voorraad en binnenkomende producten

Na een aantal maanden van verplichte sluiting zal je voorraad grotendeels bestaan uit producten die niet snel bederven, denk maar aan diepvriesproducten, conservenblikken,... Werk met het FEFO-principe (First Expired, First Out). Dit principe zorgt voor een goed overzicht van je voorraden en voorkomt voedselverspilling. Levensmiddelen met een TGT-datum (te gebruiken tot) die is verstreken kunnen niet meer worden geconsumeerd.

De kasten en koelkasten zijn nu klaar om de etenswaren die je nieuw bestelt te stockeren. De ontvangst van nieuwe levensmiddelen moet zorgvuldig gebeuren: controleer het uitzicht van de producten, de temperaturen en ga na of de koudeketen is gerespecteerd, ... Denk er ook aan om de gegevens die vermeld zijn op de etiketten te bewaren of schrijf ze op. Op die manier kan je belangrijke informatie over de producten terugvinden.

Goederen die niet geschikt zijn voor consumptie mogen niet worden aanvaard!Een onberispelijke persoonlijke hygiëne

Binnenkort trek je terug je kokskledij of chefstenue aan en zet je misschien met veel trots je koksmuts of haarnetje op je hoofd. Ongetwijfeld weet je als professional in de horecasector dat je persoonlijke hygiëne en die van je medewerkers zeer belangrijk is! Voor de grote dag is aangebroken, herhaal je de klassieke principes nog eens: het regelmatig en grondig wassen van de handen, het juiste gebruik van handschoenen, het verbod om ringen en armbanden te dragen of nagels te lakken, ... vergeet ook niet om je voorraad aan zeep en papieren handdoeken aan te vullen!

Meer informatie:
Quick-Start Fiche Persoonlijke hygiëne (PDF)Volg een gratis (!) online opleiding van het FAVV!

Sinds 2008 organiseert de voorlichtingscel van het FAVV gratis opleidingen voor groepen van bedrijven die actief zijn in de distributiesector en dus rechtstreeks in contact staan met de consument. Meer in het bijzonder richt ze zich op kleine bedrijven die soms moeite hebben met het begrijpen van de regelgeving.
Op dit moment worden de opleidingen online aangeboden via webinars en virtuele klassen.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de voorlichtings- en begeleidingscel van het FAVV!

Het FAVV wenst je alvast een vlotte heropstart toe, in alle voedselveiligheid!


*Coronamaatregelen: het uitvaardigen van de coronamaatregelen en het controleren van de naleving ervan behoren niet tot de taken van het FAVV. Informeer jezelf regelmatig over de laatste maatregelen. De gids "Horeca" van de FOD Economie vindt u hier.(update 09/06/2021)

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 10.06.2021    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet