Het Voedselagentschap (FAVV) bevestigt de uitbraak van Amerikaans vuilbroed bij een imker in Diest (provincie Vlaams Brabant).
Amerikaans Vuilbroed wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. Onder slechte omstandigheden gaat de bacterie over in een sporevorm. De sporen kunnen zelfs in extreme omstandigheden (droogte en koude) gedurende tientallen jaren overleven. Amerikaans vuilbroed is een broedziekte. Alleen jonge larven worden ziek.
Oudere larven worden alleen aangetast bij een vrij hoge infectiedruk. Volwassen bijen zijn zelf niet gevoelig, maar geven de ziekte wel door. Amerikaans vuilbroed kan de productiviteit gevoelig doen dalen en het bijenvolk doen wegkwijnen.
Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid.
Elke bijenhouder waarvan de kolonies verdacht worden aangetast of besmet te zijn door deze ziekte moet hiervan onmiddellijk aangifte doen bij de Provinciale Controle-eenheid (PCE) van het Voedselagentschap waarvan de bijenstand afhangt.
De besmette kolonie wordt ofwel opgeruimd ofwel wordt een kunstzwerm gemaakt.
Bij een kunstzwerm haalt de imker de koningin en de bijen uit de kast en geeft ze een nieuwe korf .
Er wordt door het FAVV in samenwerking met de burgemeester een beschermingsgebied met een straal van minimum 3 km rond de uitbraak afgebakend.
Een deel van deze afgebakende schutkring ligt in de Provincie Limburg.
Maatregelen in de schutkring :
Het is verboden bijen te vervoeren binnen het beschermingsgebied en de andere volken worden onderzocht om eventuele besmettingen te kunnen opsporen. De bijen en het materiaal van de imker mogen het beschermingsgebied niet verlaten.
Het is bovendien verboden aan de verenigingen voor bijenteelt, die materiaal ter beschikking van hun leden houden, dit aan bijenhouders uit de schutkring te lenen.
Men kan de risico’s beperken door :
- te imkeren met hygiëne en discipline
- niet te voeden met honing of stuifmeel van onbekende oorsprong
- geen raten of ramen van onbekende oorsprong gebruiken,
- na te gaan of het broed geen gebreken vertoont,
- contact met andere bijenvolken te beperken
- vroegtijdige herkenning en melding.
Het volledig dossier over bijenziekten kan u raadplegen op onze website:
http://www.favv-afsca.fgov.be/bijenteelt/dierengezondheid/

Contactpersoon voor de pers :
Lieve Busschots
lieve.busschots@favv.be
Tel. : 0477 59 83 93 |