Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Vlees > Weetjes over wild

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Weetjes over wild Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 18.01.2017


GibierIn de winter pakken vele slagers graag uit met hun aanbod aan wild.
Maar wat is “wild” nu eigenlijk? Is wild altijd veilig om te eten? We zetten enkele feiten op een rijtje. Velen denken dat wild altijd uit de vrije natuur komt, maar de vlag “wild” dekt meerdere ladingen.



Vrij of gekweekt ?

“Vrij wild” zijn wilde hoefdieren, konijnen, hazen en andere dieren die voor menselijke consumptie bejaagd worden. Er is “grof” vrij wild zoals herten en everzwijnen, en “klein” vrij wild: vrij vederwild en in vrijheid levende konijnen en hazen.
Maar er is ook “gekweekt wild”: gekweekte loopvogels ( struisvogels, ...) en zoogdieren (herten, Gibiereverzwijnen, moeflons, …) gehouden in wildparken.
Gekweekte vogels of fazanten, patrijzen, parelhoenders en kwartels, ….worden beschouwd als pluimvee.
Ook hoefdieren die als landbouwhuisdier gehouden worden zoals runderen (met inbegrip van buffels en bizons), varkens, schapen, geiten en eenhoevigen vallen niet onder de noemer “wild”.


Wordt wild gecontroleerd ?

Alle vlees dat in de voedselketen wordt gebracht, dus het vlees dat zal worden verkocht in restaurants, slagerijen, winkels, bij poeliers, enz., moet een keuring ondergaan.


Hoe gebeurt deze keuring ?

Een eerste onderzoek van het wild gebeurt in het veld door een jager die is opgeleid en geregistreerd als gekwalificeerd persoon (GP). Deze GP heeft de taak om in een eerste keuring, zo snel mogelijk na het doden, een onderzoek te doen op het dier, o.a. op de ingewanden. Tot dat onderzoek behoort ook, indien mogelijk, het gedrag van het dier voor het doden om zo abnormaal gedrag te kunnen opmerken.
Deze GP is ook verantwoordelijk voor het goede verloop van een aantal verplichte verrichtingen zoals het verwijderen van de ingewanden (het ontwijden) in het geval van grof vrij wild, de nodige hygiënemaatregelen, de juiste manier van vervoer, een staalname voor onderzoek op trichines (parasitaire rondwormen) en de identificatie van de karkassen.
Het gedode dier moet dan zo snel mogelijk worden vervoerd naar een “wildverwerkingsinrichting”, dat is een inrichting waar het vrij wild en het vlees ervan klaargemaakt wordt om in de handel gebracht te worden. Wild dat aan een wildverwerkingsinrichting wordt afgeleverd moet aan het FAVV ter keuring worden aangeboden.
De ontwijding van klein vrij wild gebeurt in de wildbewerkingsinrichting.
De jager mag zijn jachtbuit of een deel ervan voor eigen consumptie behouden zonder controle maar dit is op zijn eigen risico.
Ook gekweekt wild wordt uiteraard gekeurd. Deze keuring komt in grote mate overeen met de keuring die landbouwhuisdieren ondergaan na slachting in een slachthuis.


Bewaring in de wildbewerkingsinrichting

Na aankomst in deze inrichting en na het verwijderen van de ingewanden bij het klein wild moet het wild worden gekoeld, zo kan het vlees besterven en malser en zachter worden.


Wat is “adellijk” wild ?

Als het gedode dier met de ingewanden gedurende 10 à 14 dagen aan een temperatuur van 8 à 10°C heeft gehangen dan spreekt men van adellijk worden of “faisandage”. Dit geeft een typische “adellijkheidssmaak” die dan weer moet worden afgezwakt door het marineren van het vlees.
Omwille van de duidelijke risico’s voor voedselintoxicatie wordt dit niet meer toegepast. Sommige jagers passen dit misschien nog toe voor de eigen consumptie, maar dit is dan volledig op eigen risico.










Meer info :

De smaak van de herfst
Wordt wild ook gecontroleerd?


Bron : naar een artikel in Nieuwsbrief FAVV Nr.52, pagina's 4 en 5


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet