Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Groenten & Fruit > Paddenstoelen, juweeltjes uit de natuur

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Paddenstoelen, juweeltjes uit de natuur Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 22.09.2017


Maar ze plukken zonder voorkennis kan gevaarlijk zijn!

ChampignonsTijdens de herfst kan je prachtige wandelingen maken in het bos of door de velden. Het seizoen bij uitstek om paddenstoelen te gaan plukken.
Sommige soorten zijn perfect eetbaar, maar andere zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn! Informeer u goed voor u hieraan begint en zeker voor je ze gaat nuttigen!
De enige manier om ongemakken en ernstige vergiftigingen te vermijden is de eetbare soorten te leren herkennen en ze te onderscheiden van de soorten uit onze streek die giftig zijn.
Op de website van het Antigifcentrum staat de lijst van giftige paddenstoelen… Raadpleeg deze lijst alvorens u zelf geplukte paddenstoelen gaat verwerken in een gerecht!


Paddenstoelen in de winkel

Voor de kweek van paddenstoelen in de Europese Unie moeten de producenten de goede hygiënepraktijken en de reglementering over de gewasbeschermingsmiddelen naleven en ervoor zorgen dat hun producten traceerbaar zijn. Het FAVV voert regelmatig controles uit om er zeker van te zijn dat de reglementering wordt nageleefd.

Mensen die paddenstoelen plukken voor eigen gebruik moeten geen toelating hebben van het FAVV. Is de oogst echter bestemd voor bedrijven, bijvoorbeeld restaurants, dan moet de plukker bij het FAVV bekend zijn.


Weetjes


ChampignonsHet Antigifcentrum wordt jaarlijks ongeveer 400 maal gecontacteerd in verband met paddenstoelen. De piekperiode van de oproepen valt tijdens de maanden juni tot september.
In de meeste gevallen (ongeveer 60 %) gaat het om jonge kinderen die per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten.
Oproepen voor volwassenen die ziek geworden zijn komen minder vaak voor. De gevolgen zijn veel erger omdat de genuttigde hoeveelheden veel groter zijn (ernstige darmstoornissen, leveraandoeningen enz.)
Je doet best navraag of je wel paddenstoelen màg plukken. Dit is op veel plaatsen verboden.


Enkele raadgevingen

  • Pluk enkel paddenstoelen die u perfect kent: sommige erg giftige paddenstoelen lijken heel erg op eetbare soorten.
  • Bij de minste twijfel over de soort: eet ze niet voor u ze hebt laten controleren door een specialist ter zake. Een apotheker of een vereniging van mycologen in uw streek kunnen u hierbij helpen.
  • Pluk enkel exemplaren die in goede staat zijn en pluk ze helemaal, met hoed en voet, om ze goed te kunnen identificeren.
  • Paddenstoelen zijn gevoelig voor vervuiling. Pluk ze dus nooit op mogelijk vervuilde plaatsen (wegkanten, industriezones, storten, ...)
  • Doe paddenstoelen in een mand of een kartonnen doos, maar nooit in een plastic zak (want hierin rotten ze vlugger).
  • Sorteer de geplukte paddenstoelen per soort: zo ziet u of er tijdens het plukken geen stukjes van andere soorten tussen zitten.
  • Eet paddenstoelen met mate, verhit ze voldoende en eet ze nooit rauw.


Nuttige link

http://www.antigifcentrum.be/natuur/paddenstoelenBron : Nieuwsbrief Nr.59, pagina's 8-9.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet