Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door
de darmbacterie Listeria monocytogenes.
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een
verzwakte immuniteit (in wetenschappelijke kringen gekend als YOPI)
zijn gevoeliger voor een listeria-infectie. Vaak presenteert de ziekte
zich als een griepachtige aandoening.
De symptomen kunnen tot verschillende weken na het eten
van een besmet product opkomen.
De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn: bloedvergiftiging,
hersenvliesontsteking en spontane abortus van de foetus zijn niet uitgesloten!
Neem volgende voorzorgsmaatregelen als u of één van uw tafelgenoten tot de gevoelige groepen behoort:
- Bewaar te koelen producten steeds in de koelkast om de groei van de bacterie af te remmen.
- Kook en verhit levensmiddelen, zeker vlees, voldoende om de bacterie te vernietigen.
- De bacterie kan niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt. Ingevroren voeding is dus veilig op
voorwaarde dat u ze meteen na het ontdooien opeet of bereidt.
- Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans
op besmetting.
- Was rauwe groenten zeer goed, evenals het keukengerei wat daarmee in aanraking komt.
- Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
- Vermijd rauwe melk en producten op basis van rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert).
- Verkies harde kazen of smeltkazen.
- Was uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees!
|