Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Voedselvergiftigingen > Listeria, een gevaarlijk beestje voor gevoelige groepen!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Listeria, een gevaarlijk beestje voor gevoelige groepen! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 24.07.2018





Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakte immuniteit (in wetenschappelijke kringen gekend als YOPI) zijn gevoeliger voor een listeria-infectie. Vaak presenteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening. De symptomen kunnen tot verschillende weken na het eten van een besmet product opkomen.

De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus van de foetus zijn niet uitgesloten!

Neem volgende voorzorgsmaatregelen als u of één van uw tafelgenoten tot de gevoelige groepen behoort:

  • Bewaar te koelen producten steeds in de koelkast om de groei van de bacterie af te remmen.
  • Kook en verhit levensmiddelen, zeker vlees, voldoende om de bacterie te vernietigen.
  • De bacterie kan niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt. Ingevroren voeding is dus veilig op voorwaarde dat u ze meteen na het ontdooien opeet of bereidt.
  • Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting.
  • Was rauwe groenten zeer goed, evenals het keukengerei wat daarmee in aanraking komt.
  • Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
  • Vermijd rauwe melk en producten op basis van rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert).
  • Verkies harde kazen of smeltkazen.
  • Was uw handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees!



Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet