Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bewaring > Tempereren van vlees

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
"Tempereren" van vlees Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.11.2019


"Tempereren” van vlees wordt soms toegepast voor de bereiding van gehakt varken- en rundvleesen vleesbereidingen.

Bij het uitvoeren van deze techniek wordt het vlees dat bestemd is voor het bereiden van bijvoorbeeld varkens- of rundsgehakt , worsten… onmiddellijk na het versnijden eerst snel diepgevroren tot in de kern. Dit diepgevroren vlees wordt net voor de verwerking op gecontroleerde wijze bij een temperatuur gebracht van ongeveer -2 °C (vandaar de naam “tempereren”) en bij deze temperatuur verder verwerkt tot een eindproduct dat in verse toestand wordt aangeboden aan de consument.

Wanneer het diepvriezen en “tempereren” op een correcte en gecontroleerde manier gebeuren, is dit zonder risico voor de voedselveiligheid. Door het toegepaste diepvriesproces en de gecontroleerde wijze van ontdooien krijgen bacteriën namelijk weinig kans om te vermeerderen. Bedrijven die vlees “tempereren” moeten kunnen aantonen dat de toegepaste methode zonder gevaar is aan de hand van een studie (analyses, literatuur…) en moeten het gedetailleerde proces en alle mogelijke risico’s opnemen in hun autocontrolesysteem om de voedselveiligheid van het eindproduct te garanderen.

Volgens de Verordening (EU) nr. 1169/2001 moeten producenten op een voorverpakt levensmiddel “ontdooid” vermelden als het ontdooid is.  Indien de producent kan aantonen dat “tempereren” geen enkele negatieve invloed heeft op de veiligheid en kwaliteit van dit bepaalde levensmiddel, is het niet nodig om “ontdooid” op het etiket te vermelden (tenzij de consument door het weglaten van deze vermelding misleid zou worden). Bij het ontbreken van voldoende gegevens om aan te tonen dat er geen gevolgen zijn, moet er steeds duidelijk vermeld staan dat het om een ontdooid product gaat.

Algemeen wordt afgeraden om vlees dat uit de diepvries komt na ontdooiing opnieuw in te vriezen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat bacteriën zich sterk kunnen gaan ontwikkelen tijdens de ontdooifase wanneer de ontdooiing niet onder de juiste omstandigheden en op de juiste temperatuur gebeurt. Door in te vriezen en te “tempereren” onder gecontroleerde omstandigheden blijft het vlees  van goede kwaliteit en dergelijke producten kunnen thuis opnieuw worden ingevroren, zonder nadelig effect voor de kwaliteit en de voedselveiligheid.

Het FAVV raadt consumenten daarenboven af zelf ingevroren producten na ontdooien opnieuw in te vriezen, aangezien de gemiddelde consument niet over de nodige apparatuur beschikt om op een gecontroleerde manier diep te vriezen en te ontdooien.Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet