Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Groenten & Fruit > FAVV controleert gojibessen nauwgezet!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
FAVV controleert gojibessen nauwgezet! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 12.03.2019


GojibessenSinds enkele jaren kennen gojibessen (waaraan uitzonderlijke nutritionele kwaliteiten worden toegedicht) een zeker succes bij consumenten die op zoek zijn naar “superfoods”. Het FAVV, dat sinds begin 2018 al 8 productterugroepingen van gojibessen heeft uitgevoerd, versterkt de controles op dit product.


Gojibessen, een superfood?

Deze bessen worden voornamelijk geproduceerd in China. Ze hebben de vorm van kleine, langwerpige rode bessen die licht gesuikerd smaken. Vaak worden ze in de handel gebracht in gedroogde vorm of in de vorm van vruchtensap (over het algemeen gemengd met andere vruchtensappen). In Azië worden uitzonderlijke geneeskrachtige kwaliteiten toegeschreven aan gojibessen. Sinds enkele jaren worden ze ook zeer gewaardeerd in het westen.
De gojibes wordt vaak voorgesteld als een “superfruit”, aangezien ze rijk is aan vitamines, mineralen en oligoelementen. Veel wetenschappers zijn echter van mening dat de gezondheidsvoordelen die worden toegedicht aan de bes overschat worden.


Een soms (te) hoog gehalte aan pesticiden…

Daar waar de nutritionele super-eigenschappen van gojibessen voer zijn voor discussie, staat het te hoog gehalte aan pesticiden buiten kijf. Sinds 2017 bemonstert en analyseert het FAVV deze bessen, vooral naar aanleiding van de toegenomen consumptie ervan en de talrijke aanwijzingen dat deze mogelijk hogere pesticidengehalten bevatten dan de maximale limieten die zijn vastgesteld in de Europese wetgeving. Op basis van de resultaten van deze analyses heeft het Agentschap meerdere partijen bessen in België uit de handel laten nemen en ze teruggeroepen bij de consumenten, omdat er mogelijke een risico voor de gezondheid bestaat (zie persberichten van 7, 9 en 27 april, van 10 en 26 juli en van 3 en 31 oktober 2018 op http://www.favv.be/productterugroepingen/.


Een aangepast (Belgisch) controleprogramma, een herziene Europese Verordening

Het controleprogramma 2018 voor residuen van pesticiden van het FAVV voorzag reeds bijkomende analyses van gedroogde gojibessen. Gelet op de vastgestelde non-conformiteiten heeft het FAVV beslist om de geprogrammeerde bemonsteringen en analyses al sneller uit te voeren.
Bovendien werd op Europees niveau, met name op dringend verzoek van het FAVV, Verordening (EG) nr. 669/2009 betreffende de invoer van levensmiddelen met een verhoogd risico aangepast: de invoercontroles van gojibessen werden geharmoniseerd in alle Lidstaten. Aan geen enkele Europese grens worden deze bessen nog binnengelaten zonder een controle die wordt uitgevoerd met een frequentie vastgesteld door de Europese Unie.


Het FAVV blijft op z’n hoede…

Uit bezorgdheid om de gezondheid van de liefhebbers van deze kleine rode bessen, zal het FAVV zijn bemonsteringen en analyses onverminderd voortzetten.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet