Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Groenten & Fruit > Maak je zelf eau de vie van steenvruchten? Het Voedselagentschap geeft enkele tips!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Maak je zelf eau de vie van steenvruchten?
Het Voedselagentschap geeft enkele tips!
Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 12.10.2018


Eau de vieHet FAVV heeft medio 2018 een controle uitgevoerd in een distributiemagazijn van eau de vie en heeft er monsters voor analyse genomen. De analyses brachten aan het licht dat er ethylcarbamaat aanwezig was met een hogere concentratie dan de limiet die op Europees niveau vastgelegd is (1 mg/l). Het gaat om een stof die de wetenschap definieert als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. Het FAVV heeft het bedrijf opgelegd om dit product uit de handel te nemen en om de informatie naar de consumenten en de Belgische pers te verspreiden. Dit nieuws werd ook verspreid op onze website, via Twitter en Facebook zoals steeds het geval is wanneer een voedingsproduct wordt teruggeroepen.Hoe kan ethylcarbamaat nu in eau de vie zitten?

Ethylcarbamaat is een verbinding die van nature aanwezig is in gefermenteerde levensmiddelen en alcoholhoudende dranken. Het is vooral aanwezig in alcoholhoudende dranken op basis van steenvruchten (met name die op basis van kersen, pruimen, mirabellen en abrikozen). Men vindt het eveneens terug, hoewel in mindere mate, in wijn, bier, whisky, brood, yoghurt en sojasaus.

Het wordt gevormd door verschillende stoffen die van nature aanwezig zijn in voeding en drank.

Ethylcarbamaat heeft geen echt effect op het organisme zolang het gehalte ervan onder een bepaalde drempel blijft. De laatste jaren heeft het FAVV jaarlijks een veertigtal analyses hierop uitgevoerd en men heeft geen maatregelen moeten treffen. De situatie bij ons is dus geruststellend.Onze tips! Door de goede praktijken in de verschillende productiefasen van eau de vie te respecteren kan de vorming van ethylcarbamaat beperkt worden

Heb je veel steenvruchten en gebruik je die om eau de vie te maken? Door enkele goede praktijken na te leven en dit in de verschillende productiestadia kan je de vorming van ethylcarbamaat vermijden of aanzienlijk verlagen.

Om te beginnen, kies je grondstoffen uit en gebruik vruchten van eerste kwaliteit, zonder mechanische schade (onbeschadigde vruchten), noch microbiologisch bederf en bij voorkeur ontpit. Wanneer de vruchten niet ontpit zijn, plet ze voorzichtig om de pitten niet te breken.

Behandel de geplette gefermenteerde vruchten na de fermentatie uiterst hygiënisch en beperk de blootstelling aan licht.

Gebruik aangepast materiaal voor de distillatie. Distilleer zodanig dat de alcohol traag en gecontroleerd verdampt en gooi de eerste fracties van de geproduceerde alcohol weg.

En tenslotte, gebruik bij het bottelen en voor de opslag flessen die geen licht doorlaten en stockeer ze op een lage temperatuur (lager dan 20°C).Wil je meer weten?

Raadpleeg dan de volgende publicaties:
  • De “Code of practice for the prevention and reduction of ethyl carbamate contamination in stone fruit distillates” op de website van de FAO.
  • De Europese aanbeveling (EU) 2016/22 betreffende de voorkoming en beperking van verontreiniging van eau de vie van steenvruchten en vruchtendraf-eau-de-vie van steenvruchten met ethylcarbamaat (op de website van Eur-lex).Naar een artikel in Nieuwsbrief FAVV Nr.72, pagina 7


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet