Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Groenten & Fruit > Abrikozenpitten eten vormt een risico!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Abrikozenpitten eten vormt een risico! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.06.2018


RhubarbeDe laatst jaren zijn verschillende personen in de EU ziek geworden nadat ze rauwe of gemalen abrikozenpitten gegeten hadden.


Om welke pitten gaat het?

Het gaat niet om de vruchten van de amandelboom die perfect kunnen gegeten worden. Het gaat om de pitten die verkregen worden nadat de harde dop van de abrikozenpit gebroken wordt. Er bestaan 2 soorten pitten : bittere en zoete pitten. Enkel de bittere pitten vormen een probleem, omdat ze het bestanddeel amygdalin bevatten, dat bij inname cyanide kan vrijgeven. Een cyanidevergiftiging kan misselijkheid, koorts, hoofdpijn, slapeloosheid, dorst, lethargie, nervositeit, pijn aan spieren en gewrichten of plotselinge bloeddrukverlaging veroorzaken. In extreme gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn. Zoete abrikozenpitten daarentegen vormen geen risico want ze bevatten slechts een kleine concentratie van amygdalin. Maar het is onmogelijk om met het blote oog het verschil te zien tussen de veilige en de gevaarlijke soorten.
De pit die in de kern van de abrikoos zit komt niet in contact met de vrucht zelf en de consumptie van abrikozen vormt dus geen gevaar voor de gezondheid.


Standpunt van het EFSA (Europese Voedselautoriteit)

Volgens sommige studies is een hoeveelheid van 0,5 tot 3,5 mg cyanide per kg lichaamsgewicht reeds dodelijk. De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.


Twijfelachtige medische claims...

De meeste abrikozenpitten (gehele of gemalen) die in de EU in de handel gebracht worden en een risico vormen voor vergiftiging worden van buiten de EU ingevoerd en daarna via internet verkocht. Ze worden voorgesteld als super food, dat kankercellen vernietigt, hetgeen nergens wetenschappelijk bewezen is. Bovendien bevatten de producten die op internet verkocht worden geen enkele waarschuwing met betrekking tot het gevaar op vergiftiging. Integendeel, de adviezen zetten vaak aan tot het consumeren van grote hoeveelheden.

Het consumeren van deze pitten wordt sterk afgeraden. Laat u dus niet overtuigen door weinig scrupuleuze verkopers op het internet!


Wat te doen bij vergiftiging?

Heeft u symptomen nadat u bittere pitten gegeten heeft, contacteer onmiddellijk het antigifcentrum (070/245 245).Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.71, pagina 5.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet