Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN
 voor de Consumenten
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550
Startpagina Consumenten  > Dagelijks leven > Bewaring > U geeft uw huisdier raw petfood? Wij hebben enkele tips! LinkedIn

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
U geeft uw huisdier raw petfood? Wij hebben enkele tips!
Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 24.08.2022
In België wordt het steeds populairder om huisdieren; katten en honden, maar ook de meer exotische soorten …rauwe voeding te geven. Wat goed voor hen kan zijn, maar hun eigenaars moeten er zich ook van bewust zijn dat er een aantal risico's verbonden zijn aan deze rauwe voeding. Zowel voor het dier als voor de mensen uit hun omgeving. Het FAVV heeft ook een belangrijke rol te spelen wat betreft veilige voeding voor uw dieren, daarom deze tips.

Deze voeding krijgt verschillende benamingen, waaronder: "Paleo Diet", "BARF" (biologically appropriate raw food, of biologisch gepast rauw voedsel), ... . Rauwe diervoeding wordt steeds populairder maar weinig “baasjes” zijn er zich van bewust dat door de manier waarop deze voeding wordt bereid – het voedsel wordt niet verhit – er in vergelijking met blikvoer of korrels meer kans is op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën zoals Salmonella, Listeria, E. coli en Campylobacter.

Fitte, gezonde, volwassen huisdieren kunnen tegen een stootje en zullen niet onmiddellijk ziek worden na de consumptie van rauwe diervoeder. Ze kunnen er wel door worden besmet en de bacteriën of parasieten doorgeven aan mensen waarmee ze fysiek in contact komen, bijvoorbeeld door hen te likken of wanneer ze geaaid worden.

Eigenaren moeten daarom extra aandachtig zijn bij het gebruik van dit soort voedsel, het is aangeraden dit zo hygiënisch mogelijk te behandelen. Bovendien scheiden dieren die met rauw voedsel worden gevoed ook veel meer ziekteverwekkers uit via hun uitwerpselen, wees dus voorzichtig als je het opraapt.


Voedselveiligheid voor onze trouwe viervoeters

Raw petfood is meestal samengesteld uit verschillende ingrediënten: organen, rauw vlees met botten, eventueel aangevuld met groenten. Bij aanwezigheid van grote botstukken in deze voeding lopen huisdieren ook het gevaar op inwendige perforaties (gaatje in de maag of darm).

De Europese wetgeving zorgt voor een kader om de bacteriële risico’s zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast werkte het FAVV de laatste jaren nauw samen met de bedrijven en sectororganisaties om de veiligheid van het diervoeder te maximaliseren.

Maar ook eigenaren moeten zo hygiënisch mogelijk omgaan met deze voeding:
  • Gebruik enkel raw petfood dat wel degelijk voor huisdieren bedoeld is. Je kan dit nagaan via het etiket dat het volgende moet vermelden: “voeder uitsluitend voor gezelschapsdieren”
  • Wanneer je raw petfood wil ontdooien in de koelkast maak dan gebruik van een lekvrij vershoudbakje dat je kan afsluiten om het voeder in op te slaan. Om te voorkomen dat andere voeding in contact kan komen met raw petfood en eventueel besmet zou worden via het vleesvocht zet je de afgesloten doos best op het laagste schap in de koelkast.
  • Ontdooi enkel de portie die nodig is voor je huisdier op dat moment.
  • Geef geen te grote portie en verwijder de restjes indien het na een half uur niet opgegeten is.
  • Was je handen, voorarmen en nagels grondig nadat je het rauwe voeder bewerkt hebt, vergeet ook de voederbak, het keukengerei, de oppervlakten (vb: het werkblad van de keuken of je microgolf) en achteraf de gootsteen niet te reinigen.
  • Last but not least; hou een oogje in het zeil wanneer er jonge kinderen in de buurt zijn, ze zijn erg nieuwsgierig, hebben grijpgrage handjes en ze kunnen de neiging om hebben om de vingers in hun mond te steken.

Kinderen jonger dan 5, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico om meer ernstige symptomen te ontwikkelen wanneer ze via rauwe diervoeding in aanraking komen met schadelijke micro-organismen. Voor deze personen is het strikt opvolgen van deze tips voor de aankoop en het bewerken van rauwe dierenvoeding zeker aan te raden.

Indien er zich symptomen van een voedselvergiftiging (diarree, overgeven, lusteloosheid, zwak, koorts, krampen of buikpijn) voordoen bij gezinsleden of huisdieren, contacteer een (dieren)arts en vermeld dat u raw petfood gebruikt.

Hoewel het wettelijk kader en de grondstoffen anders zijn bij het voederen van exotische reptielen en amfibieën met (dode) knaagdieren en kuikens worden er bij de eigenaars van deze dieren nog meer besmettingen vastgesteld. Bovenstaande tips kunnen ook voor deze eigenaars nuttig zijn om besmettingen te beperken.


Campagne

Tip 1
Tip 2
Tip 3
     
Tip 4
Tip 5
Tip 6
     
Tip 7
Tip 8
Tip 9



Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   | Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet