Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Rundertuberculose

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Rundertuberculose, geen gevaar voor de consument! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 27.10.2017


In België is de controle van de voedselketen strikt en efficiënt. De Belgische consument geniet van een hoog veiligheidsniveau van de levensmiddelen die hij consumeert.
Vlees wordt bijvoorbeeld grondig gecontroleerd in alle stadia van de productie: de veeteelt, het slachten, de verwerking en de distributie ervan. Het is dus veilig voor de consument. België is al jaren officieel vrij van rundertuberculose. Dit statuut wordt slechts toegekend als de Europese criteria strikt worden nageleefd. Dit betekent dat de bacterie die rundertuberculose veroorzaakt op minder dan 0,1 % van de veebeslagen aanwezig is. Dit “kwaliteitslabel” is het resultaat van een intens uitroeiingsbeleid dat in de vorige eeuw door de Belgische overheid gevoerd werd, samen met de veehouders en de dierenartsen.

Bovenop de bewaking in de veehouderijen (veehouders, dierenartsen, FAVV, …) wordt elk dier dat het slachthuis binnenkomt nog eens gekeurd door een dierenarts voor en na het geslacht wordt. Zo is men er zeker van dat het vlees dat in de voedselketen terecht komt geen risico’s inhoudt. Alle rundsvlees in de voedselketen is dus veilig. Gevallen verdacht van tuberculose worden onmiddellijk apart gehouden. In 2017 werd slechts 0,00006 % van de karkassen ongeschikt voor menselijke consumptie verklaard wegens tuberculoseachtige letsels en werden de nodige maatregelen genomen.

Tuberculose bij de mens wordt quasi uitsluitend veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis (humane tuberculose) De enige gevallen van besmetting van mensen met rundertuberculose zijn ofwel verbonden met een nauw en herhaaldelijk contact van een veehouder of dierenarts met een ziek dier, ofwel met het drinken van rauwe melk afkomstig van een ziek dier. Vanaf een dier verdacht is, wordt het bedrijf geblokkeerd door het FAVV en mag niets het bedrijf verlaten.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet