Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Hemorragische ziekte bij konijnen (RHD)

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Hemorragische ziekte bij konijnen (RHD) Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 03.11.2016


KonijnDe hemorragische ziekte bij konijnen (Rabbit Haemorrhagic Disease -RHD) is in Europa voor de eerste keer geïdentificeerd in 1984 in populaties van tamme en wilde lagomorfen (hazen en konijnen).


Wat is RHD?

Het is een dodelijke ziekte bij konijnen en hazen, die erg besmettelijk is en veroorzaakt wordt door een virus. Het in 1984 geïdentificeerde virus was “RHDV-1”. Het veroorzaakt klinische symptomen van hemorragische aard en kan een hoge sterfte veroorzaken van jonge konijnen. De vaccinatie tegen RHDV-1 wordt thans op routinematige wijze uitgevoerd en de ziekte is nu onder controle bij de gedomesticeerde (tamme) dieren.

In juli 2016 is echter een nieuwe variant van dat virus, de “variant - 2” of “variant - 2010” vastgesteld in België, zowel in enkele kwekerijen in Vlaanderen, als bij wilde dieren. Die genetisch onderscheiden variant van RHDV-1 was reeds geïsoleerd in Frankrijk in 2010 (1e geval in de geschiedenis), in Duitsland in 2014 en in Nederland in 2015. In 2013 bleken ook wilde konijnen, geanalyseerd door het Waals netwerk wilde dieren (Réseau faune Sauvage de Wallonie), drager van RHDV-2.

Specifiek wat het RHDV-2-virus betreft, duurt de incubatieperiode over het algemeen 48 tot 72 uur, met weinig specifieke klinische tekenen: anorexia, ademhalingsmoeilijkheden, bloedingen van de neusgaten, blauwe verkleuring van de slijmvliezen en van de oren, ……

Deze besmettelijke ziekte is niet overdraagbaar op de mens en staat niet op de lijst van meldingsplichtige ziektes bij het FAVV (krachtens het koninklijk besluit van 3 februari 2014). De preventieen bestrijdingsmaatregelen vinden dus uitsluitend op vrijwillige basis plaats.


Bestaat er een behandeling?

Er bestaat geen behandeling tegen deze ziekte.


Wat kan u concreet doen?

De aanbevolen bestrijdingsmaatregelen zijn het in quarantaine plaatsen van besmette/verdachte dieren en ieder verkeer van of naar een besmette fokkerij stopzetten.

Vermijd ook rechtstreeks en onrechtstreeks contact met wilde konijnen om geen besmetting te veroorzaken vanuit de wilde dieren, die vaak drager zijn van dit virus.

Vaccinatie blijft het meest doeltreffende middel om vatbare dieren te beschermen. Het vaccin tegen de variant 1 van RHD biedt echter geen bescherming tegen variant 2. Er is geen enkel vaccin tegen variant 2 geregistreerd in België, maar dierenartsen kunnen het vaccin verkrijgen in Frankrijk en in Spanje.

Het wordt ook ten stelligste aanbevolen dat fokkers hun dieren laten vaccineren indien ze bestemd zijn voor de verkoop of moeten deelnemen aan wedstrijden of andere verzamelingen. Aan de organisatoren van zulke evenementen wordt ook sterk aanbevolen om de vaccinatie te verplichten voor alle konijnen die deelnemen aan het evenement.


Besluit

Indien u konijnen kweekt, respecteer dan de aanbevolen bestrijdingsmaatregelen en de basisvoorzorgsmaatregelen inzake bioveiligheid. Indien u een abnormaal sterftecijfer bij uw konijnen vaststelt of indien u hulp wil om een efficiënte preventiestrategie uit te werken, aarzel dan niet om uw dierenarts te contacteren.


Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.66, pagina's 3 &4.



Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet