Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Mycotoxinen

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Productterugroepingen wegens de aanwezigheid van mycotoxinen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 02.04.2015


Wat zijn mycotoxinen?

Mycotoxinen zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze schimmels zich ontwikkelen op granen en andere grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer tijdens de teelt de weersomstandigheden ongunstig zijn (langdurige perioden van regen, hoge luchtvochtigheid, …)
Meerdere mycotoxinen kunnen bij mens en dier gezondheidsproblemen veroorzaken, die soms ernstig zijn. Sommige mycotoxinen veroorzaken darmklachten, andere zijn dan weer giftig voor het zenuwstelsel of kankerverwekkend.


Waarom een productterugroeping wegens de aanwezigheid van mycotoxinen?

Fabrikanten en beroepsverenigingen zijn zich bewust van dit potentiële gevaar en hebben uitgebreide monitoringprogramma’s lopen. Ze voeren onder andere analyses uit op de producten die ze ontvangen, fabriceren en/of verkopen. Het FAVV analyseert op zijn beurt elk jaar honderden monsters van granen, noten en andere producten waarin mycotoxinen kunnen voorkomen. Deze monsternemingen gebeuren in de verschillende stadia van de voedselketen. In 2013 was 99,8% van de 352 door het FAVV genomen monsters van granen en afgeleide producten conform.
Wanneer bij een analyse (uitgevoerd door het FAVV of door de fabrikanten) mycotoxinen worden vastgesteld, dan wordt de consument hierover geïnformeerd met een persbericht en wordt gevraagd het gecontamineerde product niet te consumeren en het terug te brengen naar het punt van aankoop.


Waarom meerdere terugroepingen wegens mycotoxines?

Sommige mycotoxinen worden gevormd tijdens de teelt, andere ontstaan wanneer de granen in slechte omstandigheden worden bewaard. Aangezien granen als grondstof kunnen dienen voor meerdere producten, kan de besmetting van een lot aanleiding geven tot de terugroeping van meerdere producten.
Dit was bijvoorbeeld het geval half februari van dit jaar, toen een aantal loten cornflakes, verkocht in grootwarenhuizen, werd teruggeroepen. Bij een analyse door het FAVV werden in deze loten mycotoxinen aangetroffen. De verdelers hebben onmiddellijk een persbericht gepubliceerd waarin de consumenten gevraagd werd dit product niet te consumeren. Het FAVV heeft de betrokken loten laten vernietigen. Er werd aan het FAVV geen enkele vergiftiging gemeld. De controles blijven voortduren, en dit doorheen de hele voedselketen.
De afgelopen maanden werden er nog andere levensmiddelen, ondermeer rijst en pistachenoten, teruggeroepen wegens de aanwezigheid van mycotoxinen.


Meer info over mycotoxinen


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet