Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Wat geef ik mijn kind mee naar school als vieruurtje of voor zijn/haar verjaardag?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Wat geef ik mijn kind mee naar school als vieruurtje of voor zijn/haar verjaardag? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.11.2019


Wat kan en wat kan niet?

Het is belangrijk dat er rond dit onderwerp duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de schooldirectie, de ouders en de leerlingen. In sommige scholen is dit opgeno - men in het schoolreglement. In bepaalde scholen is bijvoorbeeld chocolade niet toegelaten.


Bewaren

Tot op heden is er geen wettelijke verplichting om een koelkast te hebben op school of in de klas, maar dit wordt wel sterk aangeraden. Wanneer er wel een koelkast aanwezig is, moet die de aanbevolen temperatuur hebben (1-5°C).

Als de school een koelkast ter beschikking stelt voor de leerlingen, dan kan er een uitgebreid gamma aan vieruurtjes worden meegenomen zoals yoghurt of zelfgemaakte pudding. Deze zijn bij hogere temperaturen gevoelig voor bederf, en het is dus best om ze meteen na aankomst op school in de koelkast te plaatsen.

Als er voor de leerlingen geen koelkast voorhan - den is, moeten de vieruurtjes of verjaardagstraktaties aangepast worden.

Mogelijke alternatieven zijn voedingsmiddelen die niet gekoeld moeten worden (zoals cake). Ook fruit is een goed alternatief. Je hoeft het niet in de koelkast te bewaren en het bevat nog vitaminen ook! Minder aanbevolen zijn chocomousse, tiramisu, gebak op basis van crème au beurre of verse room. Wens je dit toch mee te nemen, bespreek dit dan eerst met de leerkracht of er een mogelijkheid is om dit ergens koel te bewaren.

Je kan ook gebruik maken van koeltassen en koelelementen.


Hygiëne

Wanneer leerlingen zelfgemaakte tus - sendoortjes meebrengen, of wanneer er iets gemaakt wordt op school zelf, is het belangrijk om de hygiëneregels (bijvoorbeeld handen wassen en werken op een proper oppervlak met proper materiaal) en de aangeraden bewaarmethoden (respecteren van de koude keten en of warme keten, houdbaarheidsdata) te respecteren. Dit geldt zowel voor thuis als op school.


Bron: Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.64, pagina 11.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet