Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Andere > Het FAVV steunt personen met een beperking!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Het FAVV steunt personen met een beperking! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.11.2019


Leven met een beperking is niet altijd evident. Dat sommige voedingszaken zulke personen ook nog eens de toegang weigeren is dan ook helemaal een brug te ver.

Sommige zaakvoerders van voedingszaken weigeren de toegang aan personen met een beperking die begeleid worden door hun assistentiehond. Dat onder het voorwendsel dat “het FAVV honden in hun zaak verbiedt”. Maar dat klopt helemaal niet: deze weigering is zeer waarschijnlijk het gevolg van een gebrek aan kennis van de wetgeving hierover.

Er bestaat immers regelgeving met betrekking tot de discriminatie van personen met een beperking. Hierin wordt expliciet vermeld dat het verboden is een persoon met zijn assistentiehond de toegang te weigeren tot een ruimte die toegankelijk is voor het publiek en waar levensmiddelen aanwezig zijn.

Een assistentiehond (zelfs als de hond nog in opleiding is) met zijn baasje mag dus niet alleen een restaurant binnengaan, maar ook een bakkerij, supermarkt, frituur, slagerij, enz. Hij mag uiteraard wel niet voorbij de toonbank gaan en de productieruimte betreden. In België zijn er ongeveer 500 opgeleide assistentiehonden en 175 zijn in opleiding.

Assistentiehonden, opgeleid of in opleiding, kan je herkennen aan hun tuig en/of cape die over het algemeen blauw en geel is. Maar opgelet, in de handel bestaan er tuigen voor gezelschapsdieren die hier zeer sterk op lijken en die dus aanleiding kunnen geven tot verwarring. Het baasje van de assistentiehond moet echter altijd een pasje met zijn foto en met een foto van zijn hond bij zich hebben.

In september2017 heeft het FAVV in de Senaat aan een debat deelgenomen, samen met 30 assistentiehonden (en hun baasjes!), met BADF (Belgian Assistance Dog Federation - de Belgische assistentenhonden federatie) en met politiek verantwoordelijken, maar ook met COMEOS (Belgische Federatie van Handel en Diensten) en Unia (nieuwe benaming van het Interfederaal Gelijkekansencentrum). Dit debat had tot doel de wet betreffende de gelijkheid van kansen, die de toegang van assistentiehonden in publieke ruimten toelaat, te verdedigen.

Bovendien heeft het FAVV in oktober 2017 vertegenwoordigers van BADF en van Unia uitgenodigd voor een vergadering om gemeenschappelijke communicatie- en sensibiliseringsacties te plannen.


Bron: Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV Nr.70, pagina 12.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet