Bij de publicatie van de inspectieresultaten behalen bedrijven die een ”Smiley” of een
gecertificeerd autocontrolesysteem hebben de score
“uitstekend”. En misschien heb je de groene
Smiley-sticker al wel ergens in een restaurant, bij een
slager of in een rusthuis zien hangen. Maar wat betekent
die Smiley nu eigenlijk? En wat is autocontrole?
Horeca als pionier
De Smiley bestaat al een tijdje: in 2008 werd dit systeem
ingevoerd voor bedrijven in de Horeca-sector en de sector
grootkeukens. Het werd in 2013 uitgebreid naar alle sectoren
die levensmiddelen rechtstreeks aan de consument
leveren (B2C): horeca, frituren, detailhandel, slagerijen, bakkers,
viswinkels, rechtstreekse verkoop op de hoeve, schoolkeukens,
kinderdagverblijven, ziekenhuiskeukens,...
Elke Smiley draagt een uniek identificatienummer en is 3
jaar geldig.
Autocontrole
Natuurlijk krijgt een bedrijf de Smiley niet zomaar!
Wie een Smiley wil, moet om te beginnen in zijn bedrijf
een degelijk systeem van autocontrole hebben. Autocontrole
(of zelfcontrole) is het geheel van de maatregelen
die bedrijven moeten nemen om de voedselveiligheid
van de producten die ze aan de consument aanbieden te
garanderen. Het hebben van zo’n autocontrolesysteem is
al sinds 2005 bij wet verplicht voor alle operatoren van de
voedselketen.
Bedrijven moeten dus voortdurend zichzelf controleren op
het vlak van onder meer hygiëne, respect voor de vereiste
temperaturen, bewaartijden, en dit in alle stadia van
de productie, de verwerking en de verkoop. Ze moeten
bovendien weten waar hun producten (of de grondstoffen)
vandaan komen. Dit is de zogenaamde traceerbaarheid.
Ze moeten ook onmiddellijk het FAVV inlichten wanneer ze
denken dat een product, dat ze ingevoerd, geproduceerd,
geteeld, gekweekt, bewerkt, gefabriceerd of verhandeld
hebben, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens,
dier of plant. Dit heet de meldingsplicht.
De beroepsorganisaties hebben gidsen uitgewerkt om
de bedrijven te helpen op een eenvoudige manier een
autocontrolesysteem te installeren. Deze gidsen kunnen
gratis worden gedownload van onze website.
Auditeren en certificeren
Als een bedrijf een Smiley wil, moet zijn autocontrolesysteem nog aan
een aantal bijkomende voorwaarden voldoen:
- het moet zijn ingevoerd op grond van een specifieke autocontrolegids;
- het moet met gunstig gevolg zijn doorgelicht (geauditeerd) door
een voor de betreffende sector erkende certificeringsinstelling /
keuringsinstelling (OCI). Bedrijven kunnen er ook voor kiezen hun
autocontrolesysteem door het FAVV te laten doorlichten, maar
komen dan niet in aanmerking voor de Smiley.
Iedereen wint erbij!
Een autocontrolesysteem hebben is wettelijk verplicht, het laten doorlichten
en certificeren ervan niet. Maar zowel de consument als het
bedrijf zelf halen er voordeel uit.
Als consument kan je er zeker van zijn dat een bedrijf dat een Smiley
heeft de hygiëneregels correct toepast.
Het bedrijf zelf toont aan dat het de risico’s inzake voedselveiligheid
onder controle heeft en zal daarom minder frequent gecontroleerd
worden door het FAVV. Het krijgt daar bovenop nog een korting van
75 % op de bijdrage die het jaarlijks aan het FAVV moet betalen.
Betekent dit nu dat je een restaurant, bakker, slager of een andere
zaak zonder Smiley niet kan vertrouwen? Nee hoor, zo werkt het nu
ook weer niet maar de Smiley geeft wel de garantie dat er met meer
aandacht naar deze aspecten wordt gekeken.
Naar een artikel in Nieuwsbrief FAVV Nr.61, pagina 10 |