Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Aankoop > Boodschappen doen en je eigen doosjes meenemen: natuurlijk!

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Boodschappen doen en je eigen doosjes meenemen: natuurlijk! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 11.01.2018


Het is een groeiende trend: geen verpakking van de winkel gebruiken wanneer je boodschappen doet. Meer en meer Belgen mikken immers op een duurzame, milieuvriendelijke consumptie en minder afval is daarvoor essentieel. Het FAVV staat 100% achter zo’n consumptie met ‘zero waste’, zolang die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt. De voedselwetgeving heeft alvast nooit uitgesloten dat consumenten voor hun inkopen hun eigen verpakkingen meenemen naar de winkel. Zo heeft het FAVV al lang en herhaaldelijk ‘ja’ geantwoord op vragen van professionelen en consumenten of dat toegelaten is. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal bijzonderheden om rekening mee te houden opdat alles zonder risico verloopt.

Zo:
  • moet de verpakking (doos, fles, zak, ...) die de consument aan de verkoper geeft proper zijn.

  • moet deze verpakking geschikt zijn om voeding in te verpakken. Een plastic zak die je bijvoorbeeld kreeg bij de aankoop van je schoenen is niet geschikt, de plastic fles van een wasverzachter evenmin. Twijfel je? Er bestaat een uniek logo dat uitsluitsel geeft: staat er een labeltje met een vork en glas op de verpakking, dan is die geschikt voor voeding.

  • moet de verpakking geschikt zijn voor het specifieke gebruik dat je er aan geeft. Om een warme maaltijd of warm voedsel mee te nemen, heb je bijvoorbeeld een verpakking nodig die gemaakt is om warme gerechten te bevatten. En zure voedingsmiddelen worden beter niet meegenomen in een aluminium verpakking wegens een risico op chemische reactie.

  • moet een consument die zijn eigen verpakking aanbiedt, beseffen dat hij dit doet op zijn eigen verantwoordelijkheid. De slager, bakker, het grootwarenhuis of anderen kan dus niet verweten worden dat de verpakking vuil is of aan de basis van een indigestie ligt ...

Uiteraard heeft de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren. Het is zelfs zijn plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen.

Soms klagen consumenten dat een winkelier geweigerd heeft om deze eigen verpakking te gebruiken, want “het FAVV laat zo’n praktijk niet toe”. Maar de winkelier mag niet schermen zo’n zogenaamd verbod van het FAVV: hier is namelijk niets van aan. Het Voedselagentschap bevestigt hierbij nog eens dat dit niet bij wet verboden is en dat je dus om ecologische redenen wel degelijk je eigen verpakking naar de winkel mag meenemen. Als je rekening houdt met de hierboven vermelde bijzonderheden tenminste.


De fabrikant van de verpakking is verplicht om de consument te informeren over de gebruiksvoorwaarden van het materiaal dat bestemd is om levensmiddelen in te bewaren: ofwel op het etiket, ofwel door logo’s op de verpakking zelf.



Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.70, pagina 8.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet