www.afsca.be       FAVV - BREXIT
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL 

Uitvoer naar Groot-Brittannië, het eiland Man en de Kanaaleilanden Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 25.04.2023

Wanneer men in onderstaande tekst melding maakt van “Groot-Brittannië (GB)”, wordt hiermee steeds Groot-Brittannië, het eiland Man en de Kanaaleilanden bedoeld.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) behoort sinds 1 januari 2021 niet meer tot de Europese Unie en is sinds dan een derde land geworden. Voor de uitvoer van dieren, bepaalde planten en goederen naar derde landen gelden andere regels dan voor transport van dieren en goederen binnen de Europese Unie.

Algemene info omtrent export (o.a. aanvraag certificaat, kost certificaat, …) via: http://www.favv.be/professionelen/export/

Meer gedetailleerde informatie is beschikbaar via de webpagina’s “dierlijke sector”, “plantaardige sector” en “levensmiddelen”.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 5 april 2023 een nieuwe draft ‘Target Operating Model’ (TOM) gepubliceerd, waarin de nieuwe regels die voor de invoer in GB van toepassing zijn worden beschreven. Momenteel betreft het een voorlopige tekst, de definitieve versie is voorzien eind mei, begin juni 2023.

Deze voorlopige versie geeft aan dat:

  • vanaf 31 oktober 2023 gezondheidscertificaten voorzien dienen te zijn voor:
    • de producten van dierlijke oorsprong met ‘medium risk’,
    • ‘high risk food and feed of non-animal origin’,
    • 'medium risk plants and plant products'.

Welke producten precies onder welke categorie (high risk, medium risk, low risk) vallen, is nog niet helemaal duidelijk. Duiding hierover zal binnenkort verkregen worden.


 
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.