www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2015
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL  Controle van reizigers bij de douane Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.06.2016

In samenwerking met douane, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en andere Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid werden controles op de bagage van reizigers uitgevoerd in de luchthaven van Brussel-Nationaal (Zaventem), Brussels South (Gosselies), Bierset en Oostende. De naleving van de regels op de invoer van vlees, planten, dierlijke en plantaardige producten, dieren- beschermde diersoorten inbegrepen - werd hierbij gecontroleerd; de naleving van deze regels is immers van het grootste belang voor de volksgezondheid en de bescherming van de bedreigde soorten (CITES). Ook werd gecontroleerd op de mogelijke illegale invoer van cosmetica en geneesmiddelen. Deze actie wordt "BACON" (Bagage CONtroles) genaamd.

Bij de 38 uitgevoerde controles in 2015 werden door het FAVV, het FAGG en de FOD Volksgezondheid producten in beslag genomen van 468 reizigers:

 

2013

2014

2015

Levensmiddelen (vlees, vis, melkproducten, fruit, …),

1.199 kg

724 kg

1.915 kg

Stuks met cosmetica

1.481

1.241

1.670

Dozen geneesmiddelen

974

1.322

1.211

In het kader van de sensibiliseringscampagne voor de preventie van hondsdolheid werden controles op huisdieren uitgevoerd: 67 honden en katten werden gecontroleerd; 2 dieren werden in quarantaine geplaatst wegens het niet respecteren van de wachttijd na een vaccinatie.

Door de wijziging einde december 2014 in de Europese reglementering die het niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren regelt werden de controles aangepast en heeft het FAVV opleidingen georganiseerd bestemd voor de agenten van het FAVV en van de douane.

 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren