www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2015
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL 

Open Bedrijvendag Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 08.06.2016

Sinds meer dan 20 jaar wordt in België elke eerste zondag van oktober een Open bedrijvendag georganiseerd. Het Agentschap nam al drie opeenvolgende jaren deel aan dit evenement. In 2015 werd op 4 oktober een interactieve “Food Safety Tour” georganiseerd in het Food Safety Center in Brussel.


Deze “Food Safety Tour” bestond uit een parcours met meerdere haltes. Op de eerste halte konden de bezoekers zich inleven in de rol van een FAVV-controleur. Ze maakten er onder andere kennis met een kleurstoftest (malachietgroen) om het verboden bewaarmiddel sulfiet op te sporen in gehakt, controles op de etikettering van voedingsmiddelen, de regels die moeten gerespecteerd worden bij het verwerken van insecten in voedingsmiddelen (voor de durvers waren er ook insecten-hapjes voorzien), de temperaturen waarbij verse of diepgevroren producten moeten bewaard worden en een voorbeeld van een controle in een slachthuis en een slagerij.


In een mini-labo maakten de bezoekers kennis met de 5 laboratoria van het FAVV en leerden ze hoe een labo werkt, welke analyses er worden uitgevoerd en welke resultaten kunnen bekomen worden.


Een volgende stand was specifiek gewijd aan planten- en dierenziekten, zoals bruinrot bij aardappelen en hondsdolheid bij honden en katten. Verder kregen de bezoekers uitleg over de werking van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV en wat het doet om de opdrachten van het FAVV te ondersteunen.


België importeert en exporteert heel wat voedingsmiddelen, dieren, dierlijke producten en planten naar en van landen buiten Europa. De Food Safety Tour hield halt bij een virtuele grensinspectiepost, waar de bezoekers konden vaststellen dat al deze meer “exotische” producten enkel ons land binnenkunnen na controle, zowel in het land van oorsprong als bij hun aankomst in Europa. Zendingen die niet aan de normen voldoen worden in beslag genomen.

De Food Safety Tour eindigde bij de stand van de Communicatiedienst waar de deelnemers hun checklist konden laten verbeteren (een vragenlijst in “FAVV-formaat” die ze tijdens het parcours moesten invullen). Hier kregen ze ook een woordje uitleg over hoe het FAVV communiceert (het meldpunt, de webistes voor consumenten en professionelen, de nieuwsbrief, onze facebookpagina enz.).

 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren