Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Wat doet het FAVV voor de consumenten ? > Aangekondigde controleacties

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Aangekondigde controleacties Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 27.04.2017


Deze acties richten zich op inrichtingen van de distributie, dwz operatoren die rechtstreeks aan consumenten leveren of verkopen, in de sector ook wel gekend als “Business to Consumer”. Zowel grote als kleine inrichtingen worden gecontroleerd. Concreet betreft het dus de horecasector, beenhouwerijen, bakkers, buurtwinkels, warenhuizen, grootkeukens van rusthuizen, van kinderdagverblijven, ambulante verkopers van voedingswaren enz. …

De aangekondigde controleactie van mei 2009 in Geraardsbergen was in meerdere opzichten een echte “première”. Niet alleen wist iedereen nu dat dergelijke controleacties bestaan, ook de belangstelling hiervoor is duidelijk gebleken. Deze doeltreffende media-aandacht, die ter plaatse iedereen mobiliseert, heeft de lokale beroepsverenigingen en autoriteiten aangezet tot actie. Belangstelling is cruciaal voor het slagen van de actie. Het zijn vooral lokale actoren die nuttige informatie doorgeven, zelfstandigen en handelaars uitnodigen op de infosessies van het FAVV, enz… De “première” in het Franstalig landsgedeelte vond plaats in oktober 2009 in Waver. Na Geraardsbergen (mei) en Waver (oktober) volgden in november 2009 nog drie acties: Sint-Joost-ten-Node in Brussel, Ath en Bilzen. In januari 2010 was er al een actie in Lier.

Als u wil weten welke aangekondigde controle-acties al hebben plaats gevonden en wat de resultaten ervan zijn, raadpleeg dan onze persberichten.

 


De media-aandacht die aan een dergelijke controleactie voorafgaat, komt de voedselveiligheid duidelijk ten goede. De samenwerking met de lokale autoriteiten is daarbij ook zeer belangrijk.

Een bijkomend voordeel van een dergelijke actie is dat alle inrichtingen in een bepaalde straat of wijk systematisch worden gecontroleerd. Dus niet enkel de inrichtingen die bij het FAVV zijn geregistreerd.

Normaal gezien is nu elke maand een andere provincie aan de beurt zijn.

Deze acties vormen dus een combinatie van controleren, informeren en sensibiliseren. In de de steden worden infosessies georganiseerd door de stad of gemeente waarop alle betrokken operatoren werden uitgenodigd. Daar worden zij geïnformeerd over hoe een dergelijke actie verloopt en wat het doel hiervan is. Voor hen die dat wensen worden er opleidingen voorzien. De burgemeester, de betrokken operatoren en de middenstand tonen veel belangstelling voor deze sessies. De media-aandacht wordt bijzonder gewaardeerd door de burgemeesters, die ons ook veel ondersteuning bieden. We ontvangen zelfs vragen van burgemeesters om acties te organiseren in hun stad! Er zijn ook burgemeesters die reeds gevraagd hebben aan de voorlichtingscel om, los van de controle-acties, een informatiesessie te komen geven in hun gemeente.

Dit is ongetwijfeld een win-winsituatie voor het FAVV, voor de operatoren en in het bijzonder voor de consument.

Meer info

Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.36, pagina 8.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet