Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands Duits
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Kip

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Kip Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.12.2018


Kip besmet met bacteriën, hoe gevaarlijk is dat ?

Vlees is nooit steriel. Ook kip niet. In een stuk vlees of kip leven misschien wel 1000 soorten bacteriën. Op enkele na zijn de meeste van deze bacteriën onschuldig voor de mens. De boosdoeners zijn salmonella en campylobacter die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Jaarlijks worden in België 4000 gevallen van salmonella gerapporteerd. Salmonella veroorzaakt een ontsteking van het darmslijmvlies, met diarree, koorts, braken en krampen als mogelijke symptomen. Een zeldzame keer raakt de bacterie in het bloed en dan kan men ernstig ziek worden. Campylobacter komt nog meer voor, men schat zo’n 6000 gevallen per jaar en tast ook het darmslijmvlies aan met diarree en buikpijn tot gevolg. Dat is meestal onschuldig, maar in één geval op 1000 kan campylobacter verlammingsverschijnselen veroorzaken.


Hoe komen die bacteriën eigenlijk in de kip terecht ?

Die bacteriën leven in het darmkanaal van dieren en komen tijdens het slachtproces mogelijks via besmetting met de uitwerpselen in de voedselketen terecht.Een kip is een klein dier dus een besmetting va het vlees met bacteriën uit het darmkanaal kan makkelijk gebeuren. Het komt er dus op aan om zeer strikte hygiënische normen te hanteren bij de vleesproductie. Campylobacter kan soms ook in het water zitten (immers ook vogels in het wild kunnen drager zijn van Campylobacter).


Waarom vooral kip en minder in ander vlees ?

Campylobacter komt tijdens het slachtproces vooral op de huid van kippekarkassen terecht, en kippen kopen we nu eenmaal met het vel er nog aan. Bij kipfilets dus minder kans op besmetting maar bij kippevleugeltjes of kippeboutjes dan weer wel ! Bij het klaarmaken krijg je de bacteriën op je handen en komt het in het vlees terecht. Je moet dus altijd goed de handen wassen als je kip klaarmaakt en ook werkoppervlakken en messen zo voorkom je kruisbesmetting!


Salmonella zit toch ook in eieren ?

Enkele types van Salmonella groeien ook in eidooiers, maar dit komt veel minder voor dan vroeger. De (moederhennen van de ) kippen worden tegenwoordig gevaccineerd tegen salmonella, zodat de eieren nog weinig problemen veroorzaken.


Dat geldt ook voor het vlees: bij het bakken gaan de bacteriën toch dood? Waarom dan toch nog zoveel gevallen van voedselinfectie ?

Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven. Let echter op bij vleesbereidingen (kippeworsten etc..door vermenging van vlees ook eventueel vanbinnen dus zeker goed doorbakken!).


Waarom mag je ingevroren vlees niet ontdooien op de verwarming ?

Dat bevordert de ontwikkeling van bacteriën die in het vlees zitten. Door het invriezen zijn de bacteriën niet dood: ze zijn schijndood. Bij het ontdooien ontwaken ze en beginnen ze te groeien. Die groei hou je tegen als je vlees ontdooit in de koelkast (de avond ervoor) of in de microgolfoven, die is heet genoeg om de groei tegen te gaan. Als je ontdooit in de microgolfoven moet je het vlees wel direct daarna bereiden.


Besluit ?

Als je vlees klaarmaakt, altijd goed de handen wassen. Zowel voor, als na het bakken. Ook de messen, de snijplank en de microgolfoven na het ontdooien goed schoonmaken. Zorg ervoor dat het vlees goed doorbakken is.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet