Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Heeft u al gehoord van raw petfood? Het FAVV heeft enkele tips!
Persbericht (24/08/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Heeft u al gehoord van raw petfood? Het FAVV heeft enkele tips!

  Je hebt het misschien zelf al opgemerkt in de supermarkt, naast de vertrouwde vleeswaren in de koeltoog vind je ook voeding voor… huisdieren. In België wordt het steeds populairder om honden en katten rauwe voeding of “raw petfood” te geven. Anders dan blik- of droogvoer wordt deze voeding niet verhit tijdens het productieproces. Dit betekent dat er meer kans is op de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Het FAVV heeft een belangrijke rol te spelen wat betreft veilige voeding voor je dieren. Zeker met deze warme temperaturen geven we daarom graag enkele hygiënetips mee.

Raw petfood, "Paleo Diet", "BARF", biologisch gepast rauw voedsel, ... er zijn verschillende benamingen voor rauwe dierenvoeding. Door de manier waarop deze voeding wordt bereid – het voedsel wordt niet verhit – is er in vergelijking met blikvoer of korrels meer kans op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën zoals Salmonella, Listeria, E. coli en Campylobacter.

Het is dus aangeraden om zo hygiënisch mogelijk om te gaan met deze voeding:
  • Gebruikt enkel raw petfood dat wel degelijk voor je huisdieren is bestemd. Op het etiket van de verpakking moet het volgende staan: “voeder uitsluitend voor gezelschapsdieren”
  • Wanneer je raw petfood wilt ontdooien in de koelkast maak dan gebruik van een lekvrij vershoudbakje dat je kan afsluiten om het voeder in op te slaan. Gebruik dit bakje uitsluitend voor de dierenvoeding en niet meer voor je eigen maaltijden.
  • Om te voorkomen dat andere voeding in contact kan komen met raw petfood en eventueel besmet zou worden via het vleesvocht zet je de afgesloten doos best op het laagste schap in de koelkast.
  • Ontdooi enkel de portie die nodig is voor je huisdier op dat moment.
  • Verwijder de restjes – zeker wanneer het warm is –na een half uur wanneer ze niet zijn opgegeten.
  • Was je handen, voorarmen en nagels grondig nadat je het rauwe voeder bewerkt hebt, vergeet ook de voederbak, het keukengerei, de oppervlakten (het werkblad van de keuken,  je microgolf,…) en de gootsteen niet te reinigen.
  • Last  but not least; hou een  oogje in het zeil wanneer er jonge kinderen in de buurt zijn, ze zijn erg nieuwsgierig, hebben grijpgrage handjes en ze kunnen de neiging om hebben om de vingers in hun mond te steken.

Fitte, gezonde, volwassen huisdieren kunnen tegen een stootje en zullen niet onmiddellijk ziek worden na de consumptie van besmette voeding. Ze kunnen er wel door worden besmet en de bacteriën of parasieten doorgeven aan mensen waarmee ze in contact komen, bijvoorbeeld door hen te likken of via de uitwerpselen.

Je kan deze tips nalezen de website van het FAVV.  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 23.08.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet