Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Hittegolf – FAVV herhaalt belangrijkste tips voor ...
Persbericht (10/08/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Hittegolf – FAVV herhaalt belangrijkste tips voor voedingsbedrijven die te maken hebben met hete temperaturen

  Het is een warme zomer… en de komende dagen wordt het wel héél warm! ! Tropische temperaturen, you hate it or you love it, we willen niet dat iemands gezondheid gaat lijden onder de hitte want bij warmere temperaturen krijgen bacteriën namelijk vrij spel.

Het FAVV krijgt elke zomer meer meldingen van mensen die denken ziek te zijn geworden na het consumeren van voeding. In de maanden juni en juli dit jaar gaat het om een verdubbeling in het aantal meldingen van consumenten tegenover de wintermaanden. Dat hoeft ook niet te verwonderen: er zijn meer evenementen, pop-up bars openen de deuren, mensen spreken af voor een gezellige barbecue,… Zoals steeds - en zeker nu bij de start van de hittegolf - helpt het FAVV ook de voedingsbedrijven het hoofd (en hun producten) koel te houden.


Advies 1: Check de temperaturen van je producten al bij ontvangst


Wanneer je leverancier levensmiddelen levert is het voor de meeste voedingsbedrijven voldoende om steekproefsgewijs de temperaturen bij ontvangst te controleren. Bij deze warme temperaturen raden we aan om dit regelmatiger te doen. Producten die koel/ingevroren toekomen worden meteen op de juiste temperatuur bewaard. Op die manier wordt de koudeketen niet onderbroken.

Wanneer je zelf inkopen doet vervoer je alle producten ook op de juiste temperatuur.


Advies 2: Hou de thermometer in de gaten

Als professional weet je ongetwijfeld dat te koelen voedingsmiddelen moeten verkocht worden vanuit een gekoelde ruimte die voorzien is van een goed geplaatste, afleesbare thermometer. Ook je koelruimten zien af bij deze warme temperaturen. Daarom raden we aan om de thermometer vaker af te lezen deze dagen. Zo kan je snel ingrijpen wanneer er zich problemen zouden voordoen.

Nog even een reminder van de belangrijkste kerntemperaturen voor B2C operatoren:Advies 3: Zet tijdelijk de koelkast of diepvries een graadje lager

Of je nu werkt in de keuken van een restaurant, of je verkoopt hamburgers op een lokale markt; tijdens het bereiden van gerechten wordt de deur van je koelkast, koelcel of diepvriezer regelmatig geopend. De hittegolf kan een invloed hebben op de temperatuur binnenin. Door de temperatuur iets lager in te stellen zorg je alvast voor een buffer. Natuurlijk blijft de belangrijkste regel om de deur meteen terug te sluiten, want spaarzaam omgaan met energie is ook belangrijk.


Advies 4: Stal je buffetten niet volledig uit maar vul ze met mondjesmaat aan

Werk jij met heerlijke en uitgebreide buffetten voor je klanten? Let dan goed op, zowel de warme temperaturen, bacteriën, insecten en andere beestjes zouden je kookprestatie al snel teniet kunnen doen. Een buffet vul je dus beter verschillende keren aan, in plaats van alles in één keer op tafel te zetten.
Denk eraan, levensmiddelen die al werden aangeboden aan consumenten mag niet opnieuw worden geserveerd!


Advies 5: Scherm je producten af van direct zonlicht

Door de hitte kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen. Wanneer je gerechten meteen aan de consument aflevert – bijvoorbeeld bij eetstandjes – hou je ingrediënten en gerechten zoveel mogelijk uit de zon. Haal de producten ook pas uit de koelkast of diepvriezer als je er effectief mee aan de slag gaat.


Advies 6: Ontdooien doe je traag of net heel snel

Producten ontdooien is een echte kunst. Warme temperaturen lijken misschien ideaal maar ontdooien in de buitenlucht is echt not done! Ofwel laat je diepgevroren producten op temperatuur komen in de koelkast, ofwel worden ze meteen verhit.


Advies 7: onverkochte goederen correct bewaren

Met voedingsmiddelen die niet verkocht werden, moet je zeer voorzichtig zijn. Vlees, gevogelte en vis moeten worden bewaard op de juiste temperatuur rekening houdend met de uiterste verbruiksdatum. Ontdooide voedingsmiddelen worden in de koelkast bewaard en kan je niet opnieuw invriezen. De volgende dag worden deze producten het eerst verkocht (maximaal binnen de 24 uur).Geen zomerstop voor het FAVV!

Tijdens de zomer volgt het FAVV de voedingsbedrijven van nabij op en blijven we hen, consumenten maar ook andere organisaties, zoals jeugdbewegingen, sensibiliseren. Foodtrucks en andere eetkraampjes op bepaalde festivals, concerten en openbare evenementen worden opgevolgd via controles die als doel hebben om de consument te beschermen tegen de risico's bij onder meer deze hoge temperaturen. Bij elk bezoek op het terrein grijpen we de kans om de goede hygiënepraktijken, de correcte bewaring van producten en het respecteren van de juiste bewaartemperaturen (opnieuw) goed uit te leggen. De algemene resultaten van deze controleacties zullen aan het einde van de zomer worden gecommuniceerd.

Het FAVV vraagt alle voedingsbedrijven om rekening te houden met de uitdagingen die de huidige hoge temperaturen met zich meebrengen.

Lees ook: 7 voedseltips van het FAVV bij hete temperaturen  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 10.08.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet