Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen >Een voedselveilig vakantiekamp? Met deze 10 tips van...
Persbericht (05/07/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Een voedselveilig vakantiekamp? Met deze 10 tips van het FAVV krijgt alleen plezier vrij spel!

 

De zomervakantie staat voor heel wat kinderen gelijk aan slapen in tenten, spelen in de bossen, zingen  bij het kampvuur... kortom: een perfecte tiendaagse met je jeugdbeweging! Elk jaar geven de animatoren en de kookploeg het beste van zichzelf om een heerlijke en welverdiende maaltijd op tafel te toveren na een hele dag ravotten. Zieke kinderen op kamp zijn gelukkig een uitzondering! Met deze 10 tips helpt het FAVV de jeugdbewegingen op weg naar een voedselveilig kamp, zodat enkel plezier vrij spel heeft (en geen bacteriën of andere ongewenste gasten).


Tip 1 - Was je handen 


Dit is écht een basisregel die we gelukkig allemaal goed kennen sinds de pandemie. Laat kinderen hun handen wassen na elke activiteit en vooral voor ze aan tafel gaan en na elk toiletbezoek! Welk kind kroont zich tot de handen-was-kampioen?

Tip 2 - Respecteer de koudeketen

Bewaar alle bederfbare producten (vlees, vis, gehakt, gevogelte, vegetarische alternatieven,…) op de juiste temperatuur. Als je op kamp geen koelkast hebt, let dan op met het aankopen van gekoelde producten. Gebruik koeltassen en ga liever meerdere keren per week naar de winkel om inkopen te doen. Als je een aardige buurman ziet kan je natuurlijk altijd vragen of  je zijn koelkast mag gebruiken.

Meer tips over de koudeketen? Bekijk hier de video!

Tip 3 - Let op de waterkwaliteit

Vraag na of het water dat jullie willen drinken effectief drinkbaar is. Soms komt het uit een opslagtank – bij een buur of een lokale boer. Wanneer dat het geval is, kook je het water en laat het je het afkoelen voor je het gebruikt. Ook wanneer de kinderen gaan zwemmen in een rivier of beek, mogen ze geen water inslikken!

Tip 4 - Een kamp zonder afval, dat kan maar…

… zorg voor voldoende bewaardozen of vershoudbakjes die (enkel en alleen) bestemd zijn voor voedsel !  Was deze na elk gebruik af met drinkbaar water en afwasmiddel. Als het metalen doosjes zijn kan je ze zelfs even koken in water, dé perfecte manier om ze te desinfecteren!

Over afval gesproken, vergeet niet om je afvalcontainers ver weg te houden van de plaats waar de maaltijden worden bereid en hou ze gesloten.

Tip 5 - Pas op voor intoleranties en allergieën

Meer en meer mensen leiden aan een intolerantie of allergie aan bepaalde voedingsstoffen. Laat ouders op voorhand medische formulieren invullen en houd daar rekening mee bij het opstellen van de menu's. Hou de klaargemaakte gerechten ook apart!

Tip 6 - Voorkom kruisbesmetting

Zorg dat rauwe levensmiddelen gescheiden blijven van klaargemaakte gerechten, respecteer de bewaarinstructies op de verpakking, gebruik het materiaal dat je hebt gebruikt om het ene gerecht klaar te maken niet tijdens de bereiding van een andere maaltijd, laat geen keukengerei rondslingeren...

Tip 7 - Pas op met restjes

Thuis kennen we allemaal de “restjesdag”, maar pas hiermee op tijdens een zomerkamp! Vaak blijven we wat langer hangen aan tafel voor heuse afwasfeestjes en blijven de restjes dan langer buiten of op kamertemperatuur staan. Ook insecten smullen graag mee van alles wat op tafel staat. Restjes kunnen dus enkel nog worden hergebruikt als ze goed bewaard worden in afgedekte doosjes en het liefst onmiddellijk terug in de koelkast werden gezet. Indien de restjes meer dan 2 uur op tafel hebben gestaan, of wanneer er twijfel is, moeten ze worden weggegooid.

Tip 8 - Vervang handdoeken regelmatig en geef ze tussendoor een wasbeurt 

Handdoeken die worden gebruikt om de afwas te doen vallen al eens op de grond na een windvlaag, ze worden multifunctioneel ingezet om ook andere dingen te drogen, gaan van hand tot hand,… hou dus goed in de gaten wanneer de handdoeken vuil zijn of muffig ruiken. Heb je niet de mogelijkheid om ze te wassen? Laat ze dan weken ik kokend water (en pas op dat je jezelf niet verbrandt).
Om handen af te drogen geven we trouwens de voorkeur aan alternatief van papier: microben worden zo veel minder makkelijk doorgegeven!

Tip 9 - Een BBQ om jullie kamp af te sluiten?

Zorg ervoor dat het vlees, vis of vegetarische alternatieven niet aanbranden. Bij direct contact met de vlammen vormen zich immers schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid.
Meer tips voor een geslaagde BBQ? Bekijk hier de video!

Tip 10 - Wees alert voor symptomen

Buikkrampen, misselijkheid, diarree of koorts zijn vaak tekenen van infectie of voedselvergiftiging. In het bijzonder als meerdere kinderen dezelfde symptomen vertonen. Raadpleeg een arts en geef een lijst door met de geconsumeerde voedingsmiddelen en ingrediënten. Hij/zij kan dan de juiste diagnose stellen en de nodige stappen ondernemen.

En omdat voorkomen beter is dan genezen… informeer jezelf !

Het FAVV ondersteunt de leiding van jeugdbewegingen. Dit door enerzijds opleidingen op aanvraag te organiseren over hygiëne en voedselveiligheid, en anderzijds alle vragen te beantwoorden. Meer informatie en toelichtingen, vind je op onze website http://www.afsca.be/vcb/opleidingen/

De brochure "Bederf je kamp niet! ", beschikbaar op de website van het FAVV, bevat nog veel meer andere tips voor een voedselveilig kamp.

  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.07.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet