Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > UDPATE: 62 salmonella-infecties in België gelinkt aan...
Persbericht (13/05/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


UDPATE: 62 salmonella-infecties in België gelinkt aan de Ferrero-fabriek in Aarlen

  Sinds de melding van verschillende gevallen van salmonellose in Europa, voert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Nationaal Referentielaboratorium voor Salmonella (Sciensano) en de Gemeenschappen (Agentschap Zorg & Gezondheid, Aviq en GGC Brussels) een onderzoek naar mogelijke gelinkte salmonellabesmettingen in België. Uit dit onderzoek blijkt dat 62 cases gelinkt zijn aan deze salmonella-uitbraak. Er wordt geen significante stijging verwacht in het aantal besmettingen.

Vorige maand, in april, werd een link gelegd tussen consumenten die ziek werden na het eten van verschillende Kinder chocoladeproducten en de fabriek van Ferrero te Aarlen. Via doorgedreven genetische analyses op stoelgangstalen (door Sciensano) en patiënten-bevragingen (door de Gemeenschappen) wordt bevestigd dat er 62 salmonellose-gevallen in België gelinkt zijn aan de salmonella-uitbraak.

ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) rapporteert de cijfers over de bevestigde salmonellose-gevallen in Europa en het Verenigd Koninkrijk die gelinkt worden aan de Ferrero fabriek in Aarlen. De cijfers van België zullen aan hen worden overgemaakt zodat ze kunnen worden geactualiseerd.

Er is ook een onderzoek gestart door het Parket van Luxemburg. Enkel het Parket zal communiceren over dit onderzoek. Het FAVV blijft uiteraard de consumenten informeren.


Heropstart fabriek in Aarlen

Het FAVV besliste in april om de toelating van de fabriek in Aarlen in te trekken en alle producten van het gamma Kinder die daar worden geproduceerd terug te roepen van bij de consument. Ferrero diende eind vorige week officieel een nieuwe aanvraag voor een toelating voor de site in bij het FAVV. Indien de conclusies van de evaluatie door het FAVV gunstig zijn, zal er een voorlopige toelating worden verleend die na 3 maanden zal worden geëvalueerd. Ferrero zet momenteel alles in werk om hun activiteiten zo snel mogelijk te kunnen heropstarten. De samenwerking in dit kader verloopt tot nu toe goed.

David Clarinval, federaal minister van Landbouw: « Ik ben tevreden over de huidige goede samenwerking tussen het FAVV en Ferrero in Aarlen. Alles wordt in het werk gesteld om de productie zo spoedig mogelijk te hervatten, door middel van een voorlopige toelating en met de veiligheid van de consument als topprioriteit. De beslissing van het FAVV in april om de toelating van de fabriek in te trekken was geen lichtzinnige beslissing. De impact was enorm, vooral voor de vele werknemers van het bedrijf. We werken aan een snelle heropening, wat zeer positief nieuws zal zijn voor het bedrijf, de werknemers, en de snoepliefhebbers! »


Contactpersonen voor de pers:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV):
Hélène Bonte – woordvoerster NL, via T: 0478 50 59 31

Bij vragen over het onderzoek bij Ferrero, contacteer het Parket van Luxemburg, afdeling Neufchâteau:
Anne-Sophie GUILMOT - Substitut du Procureur du Roi, via T: 084/ 470.224
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.05.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet