Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Salmonella bij Ferrero - Reeds 29 salmonella-infecties...
Gezamenlijk persbericht FAVV en Sciensano (13/04/2022) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Salmonella bij Ferrero - Reeds 29 salmonella-infecties in België gelinkt aan de Ferrero-fabriek in Aarlen

  Sinds enkele weken zijn er verschillende gevallen van salmonellose gemeld in Europa, die gelinkt zijn aan een contaminatie in de Ferrero-fabriek in Aarlen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Nationaal Referentielaboratorium voor Salmonella bij Sciensano en de Gemeenschappen (Agentschap Zorg & Gezondheid, Aviq en GGC Brussels) voeren sindsdien een onderzoek uit naar mogelijke gelinkte salmonellabesmettingen in België. Op basis van gedetailleerde DNA-analyses op verschillende stalen (stoelgang) van Belgische patiënten, kunnen op dit moment 29 cases gelinkt worden aan deze salmonella-uitbraak.

Intussen zijn er besmettingen gemeld in 8 Europese landen en het Verenigd Koninkrijk. 150 gevallen konden al genetisch (via DNA-analyses) en epidemiologisch (via bevraging van patiënten) bevestigd worden. In deze landen – inclusief België – loopt verder onderzoek naar bijkomende verdachte gevallen.

Naast de 29 cases waar nu al een verband is gevonden met deze Salmonella-uitbraak, worden in ons land op dit ogenblik een twintigtal bijkomende salmonellagevallen uit de afgelopen maanden ook als verdacht beschouwd. Doorgedreven genetische analyses op de stoelgangstalen – door Sciensano – en de patiënten-enquêtes – die de Gemeenschappen opgestart hebben – moeten uitsluitsel geven of deze gevallen effectief aan Ferrero in Aarlen gelinkt zijn.

Het onderzoek bij de fabriek in Aarlen en de mogelijke oorzaak van de salmonella-infecties is nog steeds lopende. Er is ook een onderzoek gestart door het Parket van Luxemburg. Enkel het Parket zal communiceren over dit onderzoek. Het FAVV blijft uiteraard de consumenten informeren.


Intrekking toelating fabriek en terugroeping producten

Het FAVV besliste vorige week om de toelating van de fabriek in Aarlen in te trekken, en alle producten van het gamma Kinder die daar worden geproduceerd terug te roepen van bij de consument. Het FAVV volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt, en zal enkel een nieuwe toelating afleveren indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het de regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft. Tot dan mogen er door de fabriek in Aarlen geen nieuwe producten op de markt gebracht worden.


Contactpersonen voor de pers

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV):
Hélène Bonte – woordvoerster NL, via T: 0478 50 59 31

Bij vragen over het onderzoek bij Ferrero, contacteer het Parket van Luxemburg, afdeling Neufchâteau:
Anne-Sophie GUILMOT - Substitut du Procureur du Roi, via T: 084/ 470.224
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.04.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet