Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Naar aanleiding van een tiental intoxicaties in Nederland en ...
Persbericht (25/02/2022) Volg ons op X Volg ons op Facebook LinkedIn


Naar aanleiding van een tiental intoxicaties in Nederland en Duitsland waarschuwt het FAVV voor de mogelijke aanwezigheid van harddrug MDMA (ecstasy) in flessen champagne "Moët & Chandon Impérial Ice 3l" die online worden verkocht

  Het FAVV is vandaag op de hoogte gebracht van een tiental intoxicaties in Nederland en Duitsland na het drinken van champagne van het merk “Moët & Chandon Ice Impérial” van 3-literformaat.
De betrokken 3l flessen hebben lotnummer "LAJ7QAB6780004" en bevatten vermoedelijk MDMA (ecstasy). Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat deze flessen op de Belgische markt aanwezig zijn en momenteel zijn er in België geen incidenten gemeld. Het FAVV volgt de situatie op de voet en staat in nauw contact met de betrokken autoriteiten en federaties. Het FAVV vraagt consumenten die dit product online hebben aangekocht, uiterst voorzichtig te zijn en het niet te consumeren.Champagne verkocht via webshop

Het FAVV vraag de consumenten om zeer aandachtig te zijn wanneer ze online een
3 liter fles “Moët & Chandon Ice Impérial” hebben aangekocht.
Recent bleek uit onderzoek dat zowel in Duitsland als in Nederland een fles van dat formaat gevuld te zijn met de harddrug MDMA (ook bekend als XTC).
In Duitsland heeft de consumptie ervan geleid tot 7 zeer ernstige ziektegevallen en helaas ook één dode. In Nederland waren er volgens de producent 4 ziektegevallen.
In beide gevallen werden de betrokken flessen gekocht via een nog onbekende website.

De fabrikant Moët Hennessy heeft de Nederlandse autoriteiten deze week op de hoogte gebracht. Het is niet bekend hoe de MDMA in deze flessen terecht is gekomen. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat deze flessen op de Belgische markt aanwezig zijn en momenteel zijn in België geen gelijkaardige incidenten gemeld.

Het FAVV volgt de situatie nauwgezet en houdt de consumenten op de hoogte. In deze fase van het onderzoek kan niet worden uitgesloten dat andere flessen van hetzelfde merk ook MDMA bevatten.


Beschrijving van het betrokken product en informatie over MDMA


©NVWA

Volgens het huidige onderzoek hebben de betrokken flessen met het lotnummer "LAJ7QAB6780004". Dit nummer staat op het etiket op de achterzijde van de fles (zie foto hierboven).
De flessen hebben een coating, het is niet mogelijk de flessen die gevuld zijn met MDMA te onderscheiden van flessen gevuld met champagne. Bij inschenken is er echter een duidelijk verschil.

Champagne met vloeibare MDMA zou de volgende kenmerken hebben:
  • Deze bruist NIET
  • Deze zou een roodbruinige kleur hebben, die na verloop van tijd donkerder wordt
  • Deze zou een afwijkende anijsgeur hebben

Wat te doen als u een fles in uw bezit heeft?
  • Niet consumeren! Zelfs proeven van de vloeistof kan, ook zonder doorslikken, tot ernstige gezondheidsklachten leiden.
  • Als u de vloeistof toch heeft ingeslikt bel dan onmiddellijk het antigifcentrum via het nummer 070 245 245
  • Contacteer het FAVV via het Meldpunt voor de consument


Meer informatie

Voor vragen over deze waarschuwing kunnen journalisten contact opnemen met de woordvoerder van het FAVV - zie onderstaande contactgegevens.
Consumenten met vragen kunnen het FAVV bereiken via het Meldpunt voor de consument .  Contactpersoon voor de pers:
Liesbeth Van de Voorde
liesbeth.vandevoorde@favv.be
Tel.: 0479 77 73 04
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 25.02.2022    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet