Sedert vele jaren loopt een salmonellabestrijdingsprogramma bij fokpluimvee, leghennen, braadkippen en vleeskalkoenen. Het programma bestaat uit preventieve maatregelen die deel uitmaken van de toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee, een monitoring en maatregelen ingeval van positieve tomen. Bij fokpluimvee worden Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Virchow, Salmonella Hadar, Salmonella Infantis en Salmonella Paratyphi B var. Java bestreden.
Opfok fokpluimvee wordt bemonsterd op 1 dag, op 4 weken en op 16 weken. Vanaf de leeftijd van 22 weken wordt fokpluimvee in productie om de 2 weken bemonsterd. Er is een verplichte vaccinatie tegen Salmonella Enteritis, positieve tomen worden vervroegd geslacht en de broedeieren worden vernietigd. De Europese doelstelling om per lidstaat jaarlijks minder dan 1% positieve tomen fokpluimvee in productie te hebben is in 2017, 2018, 2020 en 2021 niet gehaald. De doelstelling werd wel gehaald in 2019 en 2022.
Sinds 2008 wordt in de legsector Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium bestreden met de bedoeling jaarlijks maximaal 2% positieve tomen te hebben. Tijdens de opfok wordt de bacteriologische monitoring uitgevoerd op dag 1 en op 16 weken, tijdens de productie om de 15 weken. Er is eveneens een verplichte vaccinatie tegen Salmonella Enteritidis en eieren afkomstig van positieve tomen krijgen een hittebehandeling. Sinds 2015 werd de doelstelling van maximum 2% positieve tomen behaald. In 2020 en 2021 werd de doelstelling niet gehaald als gevolg van de aanwezigheid van veel tomen die positief waren voor S. Enteritidis, waardoor de prevalentie van positieve tomen steeg tot respectivelijk 2,32% en 2,18%.
De doelstelling werd opnieuw gehaald in 2022.
Bij braadkippen en bij vleeskalkoenen wordt sinds 1999 een onderzoek uitgevoerd op Salmonella in de laatste 3 weken voor het slachten. Sinds 2010 wordt op besmette bedrijven een reeks hygiënemaatregelen opgelegd om de Europese doelstelling van minder dan 1 % positieve tomen voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium te halen. Sedert 2010 wordt deze doelstelling bij braadkippen gehaald in België.
Bij vleeskalkoenen werd de doelstelling van niet meer dan 1% in 2016 en 2017 gehaald, maar sindsdien niet meer.
In 2022 zijn de doelstellingen gehaald voor zowel braadkippen als vleeskalkoenen.
Hieronder wordt een link gegeven naar de resultaten van 2016 tot 2022.
Opfok fokpluimvee
Fokpluimvee in productie
Leghennen opfok en productie
Braadkippen en vleeskalkoenen |