Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands Duits
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Aankoop > Houdbaarheidsdata > Vervaldata ?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Vervaldata ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 10.12.2019


In de winkel worden we dikwijls overdonderd door een overvloed aan verschillende producten van allerlei soorten voedingsmiddelen. Het goed begrijpen van het etiket zal onze keuze al een groot stuk vergemakkelijken…

Er bestaan 2 soorten vervaldata: voor langer houdbare producten een datum van minimale houdbaarheid (“ten minste houdbaar tot” … of “THT”) en voor snel bederfelijke producten een uiterste consumptiedatum (“te gebruiken tot”… of “TGT”)..

Met de datum van minimale houdbaarheid (THT): “ ten minste houdbaar tot of bij voorkeur te gebruiken voor” garandeert de fabrikant dat de voedingsmiddelen veilig en van onberispelijke kwaliteit zijn tot op de aangegeven datum. Na deze datum kunnen deze producten nog geconsumeerd worden op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.

AFFICHE

Bijvoorbeeld: pasta (gedroogd), droge koekjes, conserven, UHT-melk, chocolade,…

Bekijk dus goed de verpakking (geen beschadiging van de conservenblikken, goed gesloten,…). Ruikt het product nog goed? Smaakt het nog goed?

Deze producten mogen ook nog verkocht worden, maar winkel of grootwarenhuis zijn en blijven steeds verantwoordelijk voor de te koop aangeboden producten!

Er werden richtlijnen gepubliceerd speciaal voor de caritatieve organisaties, zodat zij op een veilige manier voedingsmiddelen kunnen verdelen met zo weinig mogelijk voedselverspilling.

Op levensmiddelen die snel onderhevig zijn aan microbiologisch bederf (vers vlees, verse vis, bereide schotels, …) en dus veel sneller minder voedselveilig worden en daardoor een gevaar voor de gezondheid van de consumenten kunnen worden, wordt een uiterste consumptiedatum (TGT): “ te gebruiken tot” aangebracht. Deze producten vind je terug in de koeltogen van de winkels.

Deze producten mogen enkel verkocht worden tot op de aangegeven datum!


Heb je te maken met een “uiterste consumptiedatum”, let op en gebruik deze producten niet meer!
Eenmaal de verpakking van een product geopend werd, verdwijnt de garantie, de vervaldatum geldt dan niet meer! Bijvoorbeeld: UHT-melk (Ultra Hoge Temperatuur, de melk werd kortstondig verhit op hoge temperatuur) kan gedurende maanden bewaard worden bij omgevingstemperatuur, maar eenmaal het karton geopend, moet de melk in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk worden verbruikt.


Omzendbrief met betrekking tot de houdbaarheidsdata


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet