Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bewaring > Wat betekent de vermelding “verpakt onder beschermende atmosfeer” die je op sommige etiketten tegen ...

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Wat betekent de vermelding “verpakt onder beschermende atmosfeer” die je op sommige etiketten tegen komt ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.11.2019


Voedingsmiddelen verpakt onder gemodificeerde of beschermende atmosfeer zitten in een verpakking waarin de lucht vervangen werd door een toegelaten gas of gasmengeling.

Gassen die gebruikt worden in verpakkingen in het kader van levensmiddelen onder beschermende atmosfeer of gemodificeerde atmosfeer worden beschouwd als additieven. Ze zijn toegelaten door de Verordening (EG) Nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16/12/ 2008 inzake levensmiddelenadditieven (lijst van toegelaten gassen wordt vermeld in deze verordening: ).

 

Doorstraling of ionisatie zijn geen behandelingen die verband houden met gassen gebruikt in verpakkingen. Ze zijn onderworpen aan een andere regelgeving.

 
“Normale” lucht bestaat voornamelijk uit stikstof en zuurstof. Het is de zuurstof die aan de basis ligt van veranderingsprocessen bij voedingswaren (oxidatie, ranzig worden, …). Sommige soorten micro-organismen, de zogenaamde “aërobe”, hebben zuurstof nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Door het aandeel aan zuurstof te verminderen dat met het voedingsmiddel in contact komt, slaagt de industrie erin om de bewaarduur aanzienlijk te verlengen.

Meestal moeten deze levensmiddelen toch nog koud bewaard worden, wat de ontwikkeling van de microorganismen nog eens vertraagt. De uiterste gebruiksdatum (te gebruiken tot of TGT) van levensmiddelen die onder gecontroleerde atmosfeer verpakt zijn is dus langer. Het is de fabrikant die deze uiterste gebruiksdatum vastlegt, bijvoorbeeld in functie van verouderingstesten of de resultaten van microbiologische analyses. Hij garandeert dat het product geen risico voor de consument inhoudt als het bij de juiste temperatuur bewaard wordt.

Eenmaal de uiterste gebruiksdatum overschreden mag het niet meer geconsumeerd worden en is de verkoop ervan verboden.


Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.47, pagina 8Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet