Hondsdolheid, niet enkel een ziekte bij dieren
Elk jaar sterven 60.000 mensen aan deze ongeneeslijke virale ziekte. Zelfs in Europa. Het dramatische geval waarbij een Franse jongen op 17 oktober 2017 het leven liet, wijst iedereen er nog eens op dat het risico om hondsdolheid op te lopen reëel blijft. De jongen zou al in augustus tijdens een verblijf in Sri Lanka besmet zijn geraakt met het dodelijke virus, toen hij op het strand door een puppy werd gebeten die perfect gezond leek. Een dier dat met hondsdolheid besmet is, vertoont aanvankelijk geen enkel teken van de ziekte en deze periode waarin de ziekte ‘verborgen’ lijkt kan 15 dagen duren. Een likje van een besmet dier over een wonde aan de hand volstaat al om als mens het virus op te lopen. Daarnaast is er in België een tweede vleermuis opgedoken waarbij het virus werd vastgesteld. Gelukkig, zonder gevolg voor de mens. Maar waakzaamheid is dus wel geboden.
Het FAVV herinnert in de strijd tegen hondsdolheid aan een aantal goede voorzorgen. Zo zijn er een aantal verplichtingen te vervullen als je met je huisdier naar het buitenland vertrekt of uit het buitenland terugkeert. Bovendien zijn er sanitaire regels in acht te nemen tijdens een verblijf in een risicozone: in meer dan 150 landen is er nog hondsdolheid aanwezig.
1. Vermijd contact met zwerfdieren in het buitenland
In landen waar er nog hondsdolheid aanwezig is (zoals bijvoorbeeld Marokko of Turkije) kom je al eens zwerfdieren tegen. En zelfs al lijkt het onschuldig: je neemt een risico door een van deze dieren te strelen, hoe lief en gezond ze ook mogen lijken.
2. Neem niets liefs mee in uw valies
Je kan ter plaatse in het buitenland verliefd worden op een huisdier en het mee naar huis willen nemen. Maar daartoe moet je aan enkele strikte sanitaire vereisten voldoen, zoals een gezondheidscertificaat hebben van een officiële dierenarts in het land van vertrek en, naargelang het land, een bloedtest (meer info via: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/reizengezelschapsdieren/). Vergeet trouwens niet dat er ook in België talloze schattige puppy’s of katjes te adopteren zijn.
3. Bescherm je dier bij reizen naar het buitenland
Sinds 1 maart 2016 is inenten tegen hondsdolheid niet meer verplicht in België, tenzij je met je viervoeter op reis gaat. Als je je hond, kat of fret naar een ander land wil meenemen of één van deze dieren naar België wil brengen moet je het huisdier identificeren, heb je voor hem een Europees paspoort nodig en een inenting tegen hondsdolheid bij een erkende dierenarts, naargelang de geldende voorschriften. Doe je dat niet, dan riskeer je problemen voor jou en je huisdier aan de grens.
Enkele belangrijke cijfers
- Een pup of kitten kan pas vanaf 12 weken tegen hondsdolheid gevaccineerd worden (opdat het vaccin doeltreffend zou zijn).
- Een hond of kat mag het Belgische grondgebied pas verlaten vanaf de leeftijd van ten minste 15 weken, dit om zeker te zijn dat het vaccin actief is.
- Voordat het België binnenkomt moet een huisdier dat uit een land buiten de EU komt (bv: via adoptie, …) in bepaalde gevallen een bloedtest ondergaan. De test moet minstens 3 maanden voor het vertrek naar België worden afgenomen.
Bron: Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV Nr.70, pagina 9. |
|

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.
|