Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bewaring > Een stroompanne… Wat met uw koelkast en diepvriezer?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Een stroompanne… Wat met uw koelkast en diepvriezer? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.08.2015


Bij een elektriciteitspanne kunnen sommige voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden (koelkast of diepvriezer) te warm zijn geworden. Ze zijn dan niet meer veilig en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. We geven hieronder enkele tips voor uw koelkast en diepvries na een elektriciteitspanne.


De koelkast

De temperatuur van uw koelkast moet tussen 1 en 4°C zijn. Bij een elektriciteitspanne blijven de voedingsmiddelen in de koelkast nog koud genoeg gedurende 4 tot 6 uur als de deur niet geopend wordt en in functie van de hoeveelheid voedingsmiddelen in de koelkast (hoe leger de koelkast, hoe sneller hij zal opwarmen).

Onderstaande tabel geeft aan wat u nog kunt bewaren of beter weggooit. Indien u twijfelt over de geur of het visueel aspect van het product, of wanneer het product tekenen van bederf vertoont, consumeert u het beter niet meer.

Gekoelde producten
Categorie Te bewaren (indien geen teken van bederf) Weg te gooien
Melkproducten en eieren Harde kaas, gesmolten kaas, boter, margarine, yoghurt

Eieren
Zachte kaas, roomkaas.
Melk, (slag)room en yoghurt als de verpakking open is.
Gerechten en desserten op basis van (rauwe) eieren (quiches, banketbakkersroom, chocomousse)
Groenten en fruit Niet versneden groenten en fruit, gepasteuriseerd fruitsap Groentensap (indien geopend), vers fruitsap, bereide fruit en groenten (inclusief soep), gesneden fruit en groenten
Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten   Alles wat vlees, gevogelte, vis of zeevruchten bevat, rauw of bereid
Bereide gerechten   Alle bereide gerechten en maaltijdresten



De diepvriezer

De temperatuur in de diepvriezer moet lager zijn dan -18°C. Bij een stroompanne blijven de producten nog diepgevroren gedurende 48 uur als u de deur niet opent en de diepvriezer volledig gevuld is. Een diepvriezer die voor de helft gevuld is houdt de producten nog diepgevroren gedurende 24h.

Opgelet, hoe warmer de plaats waar de diepvriezer staat, hoe sneller de temperatuur zal stijgen.

Eenmaal de elektriciteit hersteld, kijkt u na of de producten nog bevroren zijn. Hieronder enkele tips:
  • De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden
  • Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.
  • Ontdooide producten zoals harde kaas, bakkerijproducten ( brood, muffins, koffiekoeken zonder crème) en fruit moeten zo snel mogelijk geconsumeerd worden.
  • Snel bederfelijke producten die een temperatuur van 4°C hebben overschreden moeten weggegooid worden. Dit zijn producten en gerechten op basis van: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, eieren, …

Producten die tekenen van bederf vertonen mogen niet meer geconsumeerd worden.



Bron : Nieuwsbrief FAVV nr.62, pagina 10.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet