|
Een stroompanne…
Wat met uw koelkast en diepvriezer?
Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
14.08.2015
Bij een elektriciteitspanne kunnen sommige voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden (koelkast of diepvriezer) te warm zijn geworden. Ze zijn dan niet meer veilig en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. We geven hieronder enkele tips voor uw koelkast en diepvries na een elektriciteitspanne.
De koelkast
De temperatuur van uw koelkast moet tussen 1 en 4°C zijn. Bij een elektriciteitspanne blijven de voedingsmiddelen in de koelkast nog koud genoeg gedurende 4 tot 6 uur als de deur niet geopend wordt en in functie van de hoeveelheid voedingsmiddelen in de koelkast (hoe leger de koelkast, hoe sneller hij zal opwarmen).
Onderstaande tabel geeft aan wat u nog kunt bewaren of beter weggooit. Indien u twijfelt over de geur of het visueel aspect van het product, of wanneer het product tekenen van bederf vertoont, consumeert u het beter niet meer.
Gekoelde producten |
Categorie |
Te bewaren (indien geen teken van bederf) |
Weg te gooien |
Melkproducten en eieren |
Harde kaas, gesmolten kaas, boter, margarine, yoghurt
Eieren |
Zachte kaas, roomkaas.
Melk, (slag)room en yoghurt als de verpakking open is.
Gerechten en desserten op basis van (rauwe) eieren (quiches, banketbakkersroom, chocomousse) |
Groenten en fruit |
Niet versneden groenten en fruit, gepasteuriseerd fruitsap |
Groentensap (indien geopend), vers fruitsap, bereide fruit en groenten (inclusief soep), gesneden fruit en groenten |
Vlees, gevogelte, vis en zeevruchten |
|
Alles wat vlees, gevogelte, vis of zeevruchten bevat, rauw of bereid |
Bereide gerechten |
|
Alle bereide gerechten en maaltijdresten |
De diepvriezer
De temperatuur in de diepvriezer moet lager zijn dan -18°C. Bij een stroompanne blijven de producten nog diepgevroren gedurende 48 uur als u de deur niet opent en de diepvriezer volledig gevuld is. Een diepvriezer die voor de helft gevuld is houdt de producten nog diepgevroren gedurende 24h.
Opgelet, hoe warmer de plaats waar de diepvriezer staat, hoe sneller de temperatuur zal stijgen.
Eenmaal de elektriciteit hersteld, kijkt u na of de producten nog bevroren zijn. Hieronder enkele tips:
- De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden
- Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.
- Ontdooide producten zoals harde kaas, bakkerijproducten ( brood, muffins, koffiekoeken zonder crème) en fruit moeten zo snel mogelijk geconsumeerd worden.
- Snel bederfelijke producten die een temperatuur van 4°C hebben overschreden moeten weggegooid worden. Dit zijn producten en gerechten op basis van: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, eieren, …
Producten die tekenen van bederf vertonen mogen niet meer geconsumeerd worden.
Bron : Nieuwsbrief FAVV nr.62, pagina 10. |
|
 |