Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN
 voor de Consumenten
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550
Startpagina Consumenten  > Dagelijks leven > Bereiding > Verlepte groenten en fruit. Zijn ze nog eetbaar? LinkedIn

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Verlepte groenten en fruit. Zijn ze nog eetbaar?
Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.09.2020
Drie wortelen, één tomaat, een meloen …je bent ze uit het oog verlorenen nu liggen ze helemaal onderaan in de groenteschuif en ogen ze niet meer zo fris en fruitig. Sommige groenten zijn zacht geworden, anderen vertonen bruine vlekken,… Zijn ze nu “rijp voor” de vuilbak? Niet noodzakelijk!

Opmerking vooraf: het FAVV besteedt aandacht aan de strijd tegen voedselverspilling, zolang je gezondheid en de voedselveiligheid niet in het gedrang komen!
De onderstaande tips zijn geen algemene uitspraken, je zal de toestand van het voedsel altijd geval per geval moeten beoordelen!


Slappe groenten en fruit

Heb je geen zin om je tanden in een minder stevige appel te zetten of die slappe courgette te eten? Maak er appelmoes van of een lekkere soep! Vergeet de beschadigde delen er niet af te snijden (en voor de zekerheid nog een extra stukje erlangs).


Schimmels

In sommige gevallen kunnen schimmels - soms onzichtbare - giftige stoffen produceren. Wanneer je beschimmelde groenten of fruit kookt, ga je de schimmel misschien wel verwijderen, maar de giftige stoffen blijven aanwezig. Wees dus extra voorzichtig bij het sorteren van de groenteschuif.

Komkommers, courgettes, tomaten, citrusvruchten, perziken, meloenen, kersen, pruimen, ... Groenten en fruit die veel water bevatten kunnen ook onder de schil aangetast zijn. Eet deze zeker niet meer op als ze beschimmeld zijn.

Wortels, pastinaken, schorseneren... Deze stevige groenten en fruit bevatten minder water: schimmels kunnen hier niet diep in doordringen. Zelfs als je schimmelvlekken ontdekt, blijven ze eetbaar zolang je maar 2-3 cm rond de schimmel verwijdert. Als je mes in contact is geweest met de schimmel, maak het dan goed schoon om verontreiniging te voorkomen.

Een laagje schimmel op confituur of op gelei? Gooi deze onmiddellijk weg! Het suikergehalte vertraagt afbraakproces wel, maar van zodra de schimmel zichtbaar wordt is het afbraakproces al bezig. . De confituur is niet meer geschikt voor consumptie omdat de schimmel en de giftige stoffen zich over de pot zal verspreiden, zelfs op plaatsen waar je het niet ziet.

Naast het effect op je portemonnee, draag je door deze tips toe te passen ook bij aan een duurzame ontwikkeling!

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   | Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet