Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN
 voor de Consumenten
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550
Startpagina Consumenten  > Dagelijks leven > Aankoop > Voedselallergie LinkedIn

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Kamp jij met een voedselallergie?
Ontdekt hier wat je moet weten over het etiket!
Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 01.10.2021
Voedselallergieën vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem dat jaar na jaar toeneemt. Men schat dat maar liefst 2 tot 3% van de wereldbevolking kampt met een of meerdere voedselallergieën Ben jij allergisch of intolerant aan bepaalde stoffen? Dan is het dubbel zo belangrijk om de samenstelling van een product te kennen en dus steeds goed het etiket te lezen.

Er zijn 14 stoffen of producten die een allergie of intolerantie veroorzaken en die verplicht moeten worden vermeld als ze in een levensmiddel aanwezig zijn: bepaalde glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst) schaaldieren, eieren, vis, aardnoten, soja, melk (inclusief lactose), bepaalde noten (zoals amandelnoten, hazelnoten, walnoten,…) selderij, mosterd, sesamzaad, weekdieren, lupine en zwaveldioxide/sulfieten.


Hoe weet ik welke allergenen in een voedingsmiddel aanwezig zijn?

Zodra een allergeen in een product aanwezig is, moet het verplicht op het etiket worden vermeld. Om de aandacht van de consument te trekken moeten allergenen duidelijk te zien zijn in de lijst van ingrediënten: vetgedrukt, onderstreept, in hoofdletters, in een ander lettertype of een andere kleur,... De fabrikant is vrij om te kiezen welke techniek hij toepast (hij kan ze zelfs combineren), zolang het maar leesbaar blijft.


Ik koop regelmatig dezelfde producten, moet ik het etiket dan nog lezen?

Een versbereide maaltijd in je vertrouwde winkel, een nieuwe variatie op je favoriete tussendoortje, een vernieuwd recept van een gekende snack,… Je staat er misschien niet bij stil maar zelfs wanneer je dezelfde voedingsproducten al jaren aankoopt is het aangeraden om steeds goed naar het etiket te kijken. De samenstelling van een product kan altijd wijzigen of er kan via kruiscontaminatie toch een bepaald allergeen in contact zijn gekomen met de voeding.


Wat is kruiscontaminatie?

Voeding kan soms – onbedoeld en onvermijdelijk – in contact komen met allergenen, dit is kruiscontaminatie.
Ook al nemen voedingsbedrijven de juiste voorzorgen, kruiscontaminatie is niet altijd te vermijden. Dit heeft alles te maken met het productieproces: soms kunnen oppervlakten, apparatuur, leidingen, voorwerpen,… in contact komen met allergenen die op hun beurt in de voeding terecht komen. In dit geval kan het etiket ook allergeneninformatie bevatten onder vorm van waarschuwingsetikettering.


Is de vermelding ‘sporen van’ te verwaarlozen?

Absoluut niet! Soms vermelden fabrikanten op het etiket ‘kan sporen bevatten van’ (of een gelijkaardige vermelding). Ook hier consumeer je dit levensmiddel beter niet wanneer je allergisch of intolerant bent voor het allergeen in kwestie. De vermelding kan sporen bevatten van betekent namelijk niet automatisch dat de stof in een verwaarloosbare hoeveelheid aanwezig is in het product. Daarnaast kan zelfs een kleine hoeveelheid van het allergeen grote gevolgen hebben wanneer je er allergisch of intolerant voor bent.


Wat met labels zoals VEGAN?

Het FAVV is niet bevoegd voor het afvaardigen van deze labels.
Het VEGAN-label kan je de indruk geven dat het product geen melk of eieren bevat. Toch raden we je aan om waakzaam te blijven wanneer je allergisch of intolerant bent voor bepaalde stoffen. Door kruiscontaminatie kunnen er altijd onbedoeld toch melk of eieren in de voeding terecht komen. Bekijk dus altijd aandachtig de ingrediëntenlijst én de waarschuwingsetikettering en vertrouw niet blindelings op het label.


En op restaurant of de schoolkantine?

Ook dan heb je als consument het recht om te weten welke allergenen voorkomen in de gerechten! De uitbater kan kiezen om deze informatie schriftelijk (bv. rechtstreeks op de menukaart) of mondeling mee te geven.


Wat doet het FAVV?

Het is de taak van het FAVV om toe te zien dat voedingsbedrijven de aanwezigheid van de allergenen op voedselverpakkingen correct weergeven – en wanneer een levensmiddel niet is voorverpakt (bulkgoederen, een gerecht op restaurant, een maaltijd in de schoolkantine,…) – dat de informatie schriftelijk of mondeling kan worden meegegeven. Enerzijds zorgt het agentschap voor controles, maar even belangrijk zijn onze opleidingen voor bedrijven om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in deze specifieke materie.

Toen de wetgeving voor allergenen werd verstrengd, heeft het FAVV voedingsbedrijven de kans gegeven zich aan te passen tijdens een zogenaamde overgangsperiode. De wetgeving is zeer complex en wij geven dan ook de voorkeur om bedrijven in de eerste plaats goed te adviseren in plaats van sancties op te leggen. Sinds eind 2017 voert het FAVV strengere controles uit op voedingsbedrijven die de consument niet naar behoren kunnen informeren over de allergenen die aanwezig zijn in hun voedingsproducten. Het beschermen van de consument is de voornaamste taak van het FAVV.

Het gebeurt wel eens dat een product in de foute verpakking terecht komt, of dat een allergeen wordt vergeten in de ingrediëntenlijst. Het FAVV zal het bedrijf dan opleggen om een waarschuwing uit te sturen en de consument zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. We zien erop toe dat deze communicatie snel en correct verloopt en dat dit bericht ook uithangt in de verkooppunten.

Daarnaast publiceren wij ook alle waarschuwingen op onze eigen website en via onze sociale mediakanalen. Wil je graag in real time op de hoogte blijven van alle waarschuwingen en terugroepingen van de bedrijven? Schrijf je dan in op onze newsletter!

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   | Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet