Maak een lijstje van alles wat je wil kopen, en plan op voorhand
in welke volgorde je de winkels langs gaat.
Neem een thermoisolerende zak (koeltas) mee, bij voorkeur met een koelelement, voor bederfbare producten (gekoelde en diepgevroren producten).
Koop eerst de niet bederfbare producten en de droge voeding, dan pas verse groenten, fruit, vlees en vis. Koop je diepvrieswaren als laatste.
Plaats bederfbare waren in de koeltas.
Steek groenten en fruit niet samen met
vlees en vis in dezelfde zak om kruisbesmetting te vermijden. Vlees kan je ook in een aparte plastic zak stoppen.
Let op de verpakking. Eens de verpakking geopend is, houdt de garantie op. UHT-melk is maanden houdbaar op kamertemperatuur, maar eenmaal geopend moet de melk de koelkast in en binnen de 48 uur worden verbruikt.
Let op de houdbaarheidsdata die vermeld staan op de verpakking . Bij warme temperaturen is dit nog belangrijker dan anders…
Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en plaats de gekoelde
waren direct in de koelkast en de diepvrieswaren in de diepvriezer. De
temperatuur van je koelkast moet tussen 1° en 4°C liggen, die van je
diepvriezen moet lager zijn dan -18°C.
Let er bij warm weer nog meer op dan anders dat de koudeketen niet onderbroken wordt. En scherm je boodschappen af van de zon.
|