www.afsca.be       FAVV - BREXIT
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
HOME
FR NL



 

Op reis met uw dier van België (of de Europese Unie) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 11.01.2021

Opgelet: het Verenigd Koninkrijk is opgedeeld in verschillende regio’s die op veel vlakken een verregaande autonomie hebben zodat aanvragen voor toelatingen niet altijd via een centraal punt verlopen.

Noord-Ierland (NI) zal via het Protocol over Ierland en Noord-Ierland ook na de overgangsperiode o.a. voor de sanitaire en fytosanitaire regels beschouwd blijven als een lidstaat m.a.w. de regels van de interne markt volgen.

Dit is ook het geval voor het reizen met huisdieren van en naar Noord-Ierland. De informatie hieronder zal dus enkel betrekking hebben op het VK zonder NI en dit deel  zal Groot-Brittannië (GB) worden genoemd.



1. Honden, katten en fretten

GB en NI vereisen een behandeling tegen Echinococcus multilocaris toegepast door een dierenarts en geregistreerd in het paspoort. Dit geldt trouwens ook voor Malta, Finland en de Ierse Republiek (gedelegeerde verordening 2018/772).

Voor de Belgische (EU) reiziger naar GB die honden, katten of fretten meeneemt, verandert er niets tot nader order. Een EU paspoort met daarin de correct opgevolgde vaccinaties tegen hondsdolheid (Rabiës) en de toegepaste ontworming volstaat.

Voor de reiziger die nadien terugkeert, zal er als gevolg van de opname van GB in de lijst van deel II van bijlage II van uitvoeringsverordening 577/2013 niets veranderen. Hij kan zijn weg verderzetten in de EU na aanmelding bij de douane in het punt van binnenkomst.

 

2. Paarden voor recreatie

Voor het verplaatsen van paarden voor recreatieve doeleinden, in het kader van sport- en culturele evenementen, zal het FAVV een gezondheidscertificaat voor tijdelijke uitvoer moeten afleveren om deze paarden nadien terug te kunnen brengen. Het Verenigd Koninkrijk zal hiervoor in bijlage I van verordening 2018/659 moeten worden opgenomen.

 
   
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.